A könnyű, foszlós kelt tészta mindig melegséggel tölti el a szívünket, ünnepi hangulatot kelt, és már a sülő tészta illata is az otthonosság érzetét varázsolja a konyhába. Hát még ha szépséges, duplán tekert töltött kalácsról beszélünk!
A kalács alapja tulajdonképpen egy egyszerű, kissé édes kelt tészta, amibe a liszt és az élesztő mellett vaj, tej és tojás is kerül. Sokféle töltelékkel gazdagíthatjuk, a lényeg, hogy ne legyen túl nedves, ne áztassa el a tésztát. Igazi klasszikus a diós és a mákos töltelék, de kakaóval is megtölthetjük. Ha viszont a tésztába egy kis kakaóport is beledagasztunk, érdemes világos töltelékkel dolgoznunk, hogy szépen látszódjon, mutatós legyen, így a kakaós változathoz kókuszos krém vagy vaníliapuding a legmegfelelőbb.
A lényeg a jó és friss alapanyag, a hozzávalók hőmérséklete – vagyis mindig szoba-hőmérsékletű alapanyagokat érdemes használni a kelt tésztánál, hogy az élesztő a leghatékonyabban tudjon dolgozni. A kalács annál foszlósabb és finomabb, minél szebben kidolgozott és kelesztett a tészta. A kelt tészta készítésének trükkjeiről itt írtunk korábban >>
A bicikli-kalács nevét a két kerékre emlékeztető formájáról kapta, és a krémes biciklis szelettel szemben az az előnye is megvan, hogy könnyen magunkkal vihetjük akár egy tekerős túrára, biciklis kirándulásra is lendületet adó uzsonnának.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához 1 dl langyos tejbe 1 teáskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen pár perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, majd a felfutott élesztőt, és a többi alapanyagot is hozzáadva kézzel vagy spirálos robotgéppel, lágy, sima tésztává kidolgozzuk. Cipóvá formázzuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a diós tölteléket, amihez a darált diót a porcukorral elkeverjük, hozzáreszeljük a citromhéjat, majd a tejjel simára keverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, majd sütőpapírra tesszük, és ezen téglalappá nyújtjuk, így könnyen át tudjuk majd emelni a tepsibe. Egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel úgy, hogy a széleinél 1 centit, középen kb. 3 centit szabadon hagyunk. Két oldalról feltekerjük a tésztát úgy, hogy középen összeérjen a két tekercs.
A dupla kalácsot a sütőpapírral átemeljük egy tepsibe, a tetejét lekenjük tojássárgával, és langyos helyen még fél órát kelni hagyjuk.
Ezután betesszük a még hideg, 170 fokra állított sütőbe, egy kisebb jénaiba vizet öntünk, és ezt mellé vagy alá tesszük, és kb. 45-50 perc alatt megsütjük. Ha gőz is képződik a sütőben, foszlósabb, puhább lesz a tészta.
A megsült kalácsot kivesszük a sütőből, néhány perc pihentetés után kiemeljük a sütőpapír segítségével, és rácson hagyjuk kihűlni. Szeletelve tálaljuk.