Sokan elkövetik az a hibát, hogy kihagyják a reggelit, és nem esznek semmit, legfeljebb egy kávét gyorsan lehajtanak, mondván hogy nincs idejük és/vagy türelmük bíbelődni a reggelivel. Nekik például ideális lehet egy egészséges muffin reggelire, amire előre elkészíthető, napokig friss marad, sőt akár le is fagyasztható, sőt ami duplán jó benne: útközben is megehetjük, vagy akár egy második darabot uzsonnára is magunkkal vihetünk.
Akármilyen furcsán is hangzik, egy jó kis zabpelyhes, almával és reszelt répával felturbózott muffin tökéletes reggeli lehet, egészséges és finom, és igazán frappánssá teheti a reggeli rutint azoknak, akik elfoglaltak, és sietősen kezdik a napot. Nem mellesleg ki ne szeretne reggelire egy illatos, répatortára emlékeztető puha és szaftos sütit?
Az alaprecept őrölt zabpehellyel, tojással, joghurttal és teljes kiőrlésű liszttel készül, ráadásul bögrével kimérve, amit reszelt répa és alma, valamint almapüré tesz nagyon finom szaftossá. Ez utóbbi kevéssé ismert alapanyag nálunk, pedig nagyon hasznos és egészséges dolog, könnyedebbé tesz sok kevert tésztát, és pótolhatjuk vele a zsiradék, a cukor és a tejtermékek egy részét. Tulajdonképpen egyszerű főtt és pépesített almáról van szó, amit magunk is elkészíthetünk, de készen is kapható, elsősorban a német tulajdonosi körbe tartozó szuperekben és drogériában, mivel német területeken sokféle módon eszik és használják ezt a szuper alapanyagot.
Az alapreceptet ízlés szerint fűszerekkel, magokkal, aszalt gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk, variálhatjuk, így sosem lesz unalmas ez az egészséges muffin!
Hozzávalók 12 muffinhoz:
Száraz alapanyagok:
Nedves alapanyagok:
Valamint:
Elkészítés: A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. Az összes többi száraz alapanyaggal egy tálba tesszük, összekeverjük. A nedves alapanyagokat egy másik tálba tesszük, ezt is összekeverjük, majd a kettőt összeöntjük, elkeverjük.
A répát és az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd a masszába forgatjuk, gazdagíthatjuk dióval, mazsolával, és papírkapszlikkal bélelt fém vagy szilikon muffinformákba elosztjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük.