Elképesztően finom és különleges, ráadásul huncut sütemény ez az amerikai sikerdesszert, ami lazán varázssütemény, vagyis Magic Cake néven fut, de egyáltalán nem véletlenül. Egyrészt varázslatosan finom, másrészt varázslatos módon a bele rétegezett pudingalap és piskóta sülés közben helyet cserél. Igazi magic! ;)
Álomfinom, ellenállhatatlan, könnyű kókuszos piskóta az alapja, rajta vaníliapudingos vastag réteggel, a tetején pedig aranyló karamell… Selymes, lágy és nagyon krémes, az egész pedig egyetlen formában sül meg. A piskóta nagyon puha, a puding gazdag és nagyon lágy, köszönhetően a benne lévő krémsajtnak, tálaláskor pedig az egészet bevonja az aranyló karamell. Nem egy gyors desszert, mert sütni és hűteni is hosszan kell, de annyira finom, hogy érdemes kivárni!
A legtöbben valószínűleg azért készítették el először, hogy saját szemükkel lássák a varázslatot, ahogy a két réteg helyet cserél a sütiben, ami fura, és tényleg működik, de a végeredmény annyira isteni, hogy nem is kérdés, miért vált olyan népszerűvé ez a mesés desszert!
Hozzávalók:
A karamellhez:
A vaníliás-kókuszos piskótához:
A pudingos réteghez:
Elkészítés: A karamellhez a cukrot egy lábasba öntjük, és tűzre téve, alacsony lángon, időnként megkeverve aranybarnára karamellizáljuk. Ha kész, akkor egy kivajazott pástétom- vagy téglaformába öntjük, kicsit mozgatva segítünk neki elterülni.
A vaníliás-kókuszos piskótához a lisztet, a sót és a sütőport egy keverőtálba tesszük, alaposan elvegyítjük. Egy másik tálban a lágy vajat a cukorral jó habosra verjük elektromos robotgéppel, hozzáadjuk a vaníliát, majd egyenként a tojásokat, megvárva, míg a massza teljesen felveszi, majd felváltva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet, végül pedig a kókuszreszeléket. A masszát a karamellre öntjük, elsimítjuk, félretesszük.
A pudingos réteghez a szobahőmérsékletű natúr krémsajtot egy keverőtálba tesszük, elektromos habverővel simára keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat folyamatos keverés mellett, majd a vaníliát, a sűrített tejet és a tejszínt is, mindig megvárva, hogy teljesen sima legyen, majd az egészet a nyers piskótaalapra öntjük.
A pástétom- vagy téglaformát egy magasabb tepsibe rakjuk, felöntjük annyi forró vízzel, hogy félig érjen a forma oldalán, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol légkeverés mellett kb. 60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha sülés közben nagyon pirulna, alufóliával lazán letakarhatjuk.
A sütőből kivéve óvatosan kiemeljük a vizes tepsiből, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd a hűtőbe tesszük 4-5 órára, de még jobb egy egész éjszakára.
Tálalás előtt a formát forró vízbe állítjuk 3-4 percre, hogy könnyebb legyen kiborítani, majd kivesszük a vízből, egy tálcát vagy hosszúkás tálat borítunk rá, és egy határozott mozdulattal átfordítjuk. Óvatosan leemeljük a formát, és hagyjuk lefolyni a karamellt a süteményen, majd szeletelve tálaljuk.