A csirkemell sokak kedvence, és ha sikerül szaftosra és puhára sütni, akkor tényleg nagyon finom is. A titok, hogy serpenyőben egy kicsit elő kell sütni, így a rásült kéreg bezárja a nedveket, és ha nem sütjük túl, akkor kellemesen omlós lesz a végeredmény.
A tökéletes szaftosságot az alábbi receptben egy kis tejszín és sajt is segíti: míg a csirkemell sül, alatta-mellette a fűszeres-sajtos tejszín krémes szósszá sűrűsödik. Ha lehet, ez a legegyszerűbb sajtmártás, amit reszelt trappista sajttal semlegesebb, érettebb vagy karakteresebb, esetleg füstölt sajttal markánsabbá is tehetünk.
Önmagában is nagyon finom, és fél óra alatt megvan, de még finomabb – és mutatósabb is -, ha egy kis brokkolival sütjük. Ezt érdemes pár perc alatt előpárolni, de nem szétfőzni, mert még a csirkével is sül egy keveset, így pedig élénk színe és kellemes harapóssága is megmarad. A túlfőtt, széteső, ízét vesztett brokkolinál kevés kiábrándítóbb dolog van, valószínűleg azért nem szeretik sokan, mert csak így ismerik. 5 perc előfőzés, 10 perc sütés rámorzsolt vajjal – így tökéletes lesz!
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felforrósítunk, ezen a csirkemelleket elősütjük minden oldalukon, majd egy sütőtálba tesszük, a maradék zsiradákot is rálocsoljuk.
A tejszínhez adjuk a zúzott fokhagymát, kevés szerecsendiót, sót és borsot, valamint a reszelt sajt 2/3 részét, a csirkére öntjük, és 180 fokos sütőbe toljuk 15 percre.
Közben a brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.
A maradék sajtot a csirkemellre szórjuk, a brokkolikat a húsok közé ültetjük, rámorzsoljuk a maradék 1 evőkanál vajat, és még 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
A sütőből kivéve azonnal tálalhatjuk, párolt rizst, kuszkuszt vagy bulgurt kínálhatunk mellé.