Rengeteg féle fűszerkeverék kapható, de míg elsőre azt gondolnénk, hogy ezek csak fűszert tartalmaznak, ha jobban megnézzük a csomagoláson, akkor a legtöbb ízfokozót, tetemes mennyiségű sót, csomósodást gátló anyagot, de még cukrot(!) is tartalmaz, nem mellesleg elég drágák is. Sokkal egyszerűbb, finomabb és kiadósabb, ha otthon készítjük kedvenc keverékeinket!
A fűszer jobbá teszi az ételt, megtölti aromákkal és illatokkal, akár frissen, akár szárítva használjuk őket, és persze a különféle klasszikus keverékeknek is megvan a helyük, megkönnyíthetik a dolgunkat, ha egy-egy ízvilágot szeretnénk megidézni velük. Sokkal jobban járunk viszont, ha ezeket a keverékeket magunk készítjük el, jóval olcsóbb és természetesebb, sokáig elállnak, de akár gasztroajándéknak is tökéletes kis üvegekbe téve. Azok a szerencsések, akik a kertjükben növő zöldfűszereket szeretnék ily módon felhasználni és tartósítani, azoknak ajánlott újholdkor leszedni a fűszert, mert úgy tartják, ilyenkor a leggazdagabb az ízük, majd szellős helyen megszárítani.
Az alábbi 4 fűszerkeverék szárított zöldfűszerekkel működik, ezeket 1-1 befőttesüvegbe kimérjük, majd lezárva egyszerűen csak összerázzuk. Só nincs bennük, hogy ne zavarjanak majd meg az ízesítésben, amikor főzünk, csak az van bennük, amit mi beleteszünk, tehát adalékok sem kerülnek bele! Aki finomabb, porrá őrölt változatban szívesebben használja a fűszereket, az kávédarálóban meg is őrölheti a kész keveréket.
Fantasztikusan aromás, nagyon jól működik grillpácokban, bármilyen húshoz passzol, de akár sült krumplira vagy görög salátára is hinthetünk belőle keveset, mert nagyon jól feldobja!
Bármilyen tésztaételhez, paradicsomszószhoz használhatjuk, szuper bolognaiba, de fehér húsokhoz, natúr csirkemellhez, halakhoz is tökéletes.
Nyárias, nagyon mediterrán ízvilágú keverék, ami nagyon jól passzol sült és párolt zöldségekhez, csirkéhez, halakhoz. A levendula elsőre szokatlannak tűnhet, de nagyon finom tőle, és a helyiek tényleg így készítik.
Mexikói ízvilágú ételekhez nagyon ajánlott, marhahúsos raguhoz, tüzesebb babos ételekhez is jól passzol, de a csirkét is feldobja, ízlés szerint hangolhatjuk csípősebbre vagy enyhébbre, ahogy szeretjük!