Az horchata (ejtsd: orcsata) egy spanyol eredetű növényi tejes ital, nagyon kellemesen selymes és frissítő, és pofonegyszerűen elkészíthető házilag is, akár cukormentesen és szuperegészségesen.
Isteni finom üdítőital az horchata, ami nem véletlenül lett olyan népszerű Spanyolországban, sőt Mexikóban és más spanyol ajkú országokban. Mindenhol egy kicsit másképp készül, az alapváltozat vízbe áztatott nyers rizzsel és fahéjjal készül, amit kicsit édesítenek, majd az egészet összeturmixolják, átszűrik, és jól behűtve tálalják. A rizs helyett van, ahol egy chufa vagy földimandula nevű termést használnak, van, ahol szezámmaggal vagy mandulával készítik, sőt létezik szárított sárgadinnyemagból hasonló eljárással készülő változata is. A mexikóiak szeretnek bele jó sok cukrot vagy még inkább sűrített tejet is tenni, amitől krémesebb, igaz, így már nem olyan könnyű és egészséges.
Az alábbi változat egy natúr, mindenmentes és könnyű változat, nagyon finom és ráadásul filléres is, ha van egy jó turmixunk, mindenképpen kipróbálni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A rizst és a fahéjrudakat egy nagy tálba tesszük, felöntjük 4 pohár vízzel, és 4-5 órát vagy egy éjszakát áztatjuk. A fahéjrudakat eltávolítjuk, és a rizst a vízzel együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a vaníliát és az édesítőt, és 3-4 percig turmixoljuk, amíg egészen finom szemcsés lesz. Hozzáadunk még 4 pohár vizet, és tovább mixeljük 1-2 percig, majd az egészet egy finom szövésű szitán leszűrjük.
A rizsitalt hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön, majd fogyasztás előtt átkeverjük, és jégkockával, ízlés szerint fahéjjal meghintve tálaljuk.