A török kifőzdéknek és gyorséttermeknek köszönhetően egyre jobban ismerjük és kedveljük a színes és ízes kelet-mediterrán konyhát, rakottasaikat, töltött zöldségeiket és gazdag egytálételeiket. Levesfronton pedig a lencselevesük lekörözhetetlen, legalábbis addig, amíg meg nem kóstoljuk a sulu köftét, az apró bulguros húsgombóclevest...
Nagyon egyszerű, gyors, laktató fogás a sulu köfte, amit sima alaplében főzve tálalnak a leggyakrabban, de létezik paradicsomos és tejfölös változata is. A legegyszerűbb módon csak magában főzik az egészen apró gombóckákat a levesben, de persze lehet bele zöldségeket is tenni, ám ez kevéssé jellemző.
Klasszikusan darált marhahússal készül, de használhatunk hozzá ízlés szerint jóval kiadósabb csirke- vagy pulykahúst is, felhasználhatjuk hozzá a maradék, unalmassá vált hús- vagy zöldséglevest, de ha gyors megoldásra van szükségünk, bio leveskockát is bevethetünk, ebben nincsenek adakékok, ízfokozók, és tökéletesen működik ennél az egyszerű, de nagyon ízletes levesnél.
Hozzávalók:
Elkészítés: A bulgurt vízbe áztatjuk 5 percre, majd alaposan leszűrjük. Közben a darált húst egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint egy kis csilit adhatunk hozzá, majd a jól lecsöpögtetett bulgurt is hozzáadjuk, és kézzel alaposan összedolgozzuk, félretesszük, amíg a levesalapot elkészítjük.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát vékony szálasra vágjuk. Egy lábosban 1 evőkanál olajon üvegesre fonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és a római köményt, átleverjük, és felöntjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, és felforraljuk, majd takarékra vesszük.
A húsmasszából pici gombócokat formázunk vizes kézzel, ha megvagyunk velük, akkor a levesbe tesszük, és 8-10 perc alatt megfőzzük.
Azonnal tálaljuk, magában is finom, de akár egy kis tejfölt vagy sűrű joghurtot is kínálhatunk mellé.