A piacon beszerzett vagy a kertben begyűjtött paradicsomok most a legfinomabbak, tele napfénnyel, színnel és aromákkal, és ezeket mindenképpen érdemes kihasználni, és sokféle módon fogyasztani! Nagyon egyszerű, de isteni mediterrán receptötleteket mutatunk.
A mediterrán vidékeken a paradicsom igazi alap szinte minden ételhez a nyári hónapokban, és nagyon kreatív módon használják ezt a zamatos és lédús zöldséget, sokszor meglepően egyszerűen. 3 szuper variációt mutatunk, hogy minél egészségesebben, egyszerűbben és isteni finom verzióban élvezhessük ezt a nyári zöldséget.
Ennél egyszerűbb nyári fogás nem létezik, tulajdonképpen egy friss paradicsompürével megpakolt pirítósról van szó. A paradicsomot félbevágják, majd reszelőn lereszelik a vágott felével kezdve, így a héj a kézben marad, és el lehet dobni, de akár a paradicsomot késes robotgépben is lehet pürésíteni. A paradicsompépet ezután sóval és kis olívaolajjal elkeverik, és fokhagymával bedörzsölt pirítósra teszik, még egy kevés olívaolaj és frissen őrölt bors mehet a tetejére. Vannak, akik kis petrezselyemmel is megszórják, mások egy szeletke szárított sonkával fogyasztják. Frissen is finom, de 2-3 napot eltartható a hűtőben is.
Csupa nyers zöldségből áll, tele van vitaminnal, rostokkal és rengeteg ízzel. Sokféle változata létezik, gyakorlatilag ahány ház, annyi recept, a zöldségek aránya, az ízesítés is eltéhet, vannak, akik kenyérrel gazdagítják, hogy sűrűbb legyen, mások zöldfűszereket is adnak hozzá. A videón egy villámgyors verzió látható, amit gyerekjáték elkészíteni, mégis isteni finom és egészséges, mindenmentes vitaminbomba levest kapunk. A gazpachóhoz 1 kg paradicsomot felkockázunk a csumáját kivágva, turmixba tesszük egy közepes fej darabolt hagymával, 1 gerezd fokhagymával, 1 kicsumázott és feldarabolt paprikával, 1/4 hámozott és felkockázott kígyóuborkával. Ezután 3 evőkanál olívaolajat, 3 evőkanál borecetet és 1 csapott teáskanálnyi sót adunk hozzá, és kb. 3 perc alatt egészen simára, krémesre turmixoljuk. Megkóstoljuk, ízlés szerint még igazítunk rajta sóval és borecettel, majd jól behűtve tálaljuk.
Kiadós és pofonegyszerű, előételnek vagy köretnek is ideális a provence-i paradicsom, melegen és hidegen is nagyon finom. A kicsumázott, lapjában félbevágott érett paradicsomokat tepsibe vagy sütőtálba teszik, sózzák, borsozzák, majd majd zsemlemorzsa, aprított petrezselyem és fokhagyma keverékével megpakolják, kis olívaolajat csöpögtetnek rá, és forró 200-210 fokos sütőben, mérettől függően 20-25 perc alatt megsütik. Vannak, akik a morzsába még kevés parmezánt és kakukkfüvet is tesznek, ami egyáltalán nem rontja el, érdemes kipróbálni!