Az úgynevezett egyensúly süti egy igazi klasszikus, valójában egy gazdag kevert tészta, amiben egyenlő arányban van liszt, tojás, cukor és vaj. Ez a változat viszont attól különleges, hogy bár a végeremény nagyon hasonlít a klasszikusra, alig van benne zsiradék, és a cukor mennyisége is csökkentett, mégis nagyon puha, egyáltalán nem száraz, bármikor bevethető süti a végeredmény.
Ez az a süti, ami mindig jól jön, reggelire, uzsonnára, piknikre is tökéletes, kávé, tea vagy kakaó mellé magában, de akár dzsemmel, lekvárral kísérve is isteni péksütemény helyett. Az angolszász országokban pound cake – font sütemény -, a franciáknál quatre quart – négy negyed – néven ismert és kedvelt sütemény tésztája hagyományosan azonos arányban tartalmazza a 4 alapvető alkotóelemét, vagyis a tojást, a lisztet, a cukrot és a vajat, illetve extra ízesítőket és némi sütőport.
Ez a könnyített változat pofonegyszerű és nagyon gyors, 10 perc alatt összeállítható egyetlen keverőtálban, a tetemes mennyiségű vaj helyett csupán 2 evőkanál olaj kell hozzá, könnyű, puha, illatos, és alaprceptként is tökéletesen működik például gyümölcskenyérhez, vagy gazdagíthatjuk darált dióval, mandulával, kókuszreszelékkel, összecsokizhatjuk kevés kakóport téve a tésztába – rengeteg benne a lehetőség, és az alapváltozat is nagyon finom.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, ezzel is elkeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és egy spatulával simára keverjük. A masszát sütőpapírral bélelt pástétom-, őzgerinc- vagy téglaformába öntjük, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
A sütőből kivéve 10 percet pihenni hagyjuk, majd kiborítjuk, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Szeletelve tálaljuk, kávé, tea vagy kakaó mellé, reggelire vagy uzsonnára egy kis dzsemmel kísérve is tökéletes.