A főtt céklával gazdagított csicseris fasírt remek találmány: gyors, kiadós, egyszerű és isteni finom, ami salátával vagy szendvicsbe, pitába téve is tökéletes, de egy kis mártogatóssal tálalva izgalmas vendégváró is lehet. Sütőben sül, így felesleges olajat nem szív magába, kívül mégis ropogós, belül puha...
A klasszikus falafelt is nagyon szeretjük, különösen akkor, ha kellően fűszeres, de néha nem árt variálni a megszokott ízeket. A vasban gazdag cékla szuper a szervezetünknek, ráadásul édeskés, kicsit földes íze is remekül bele tud simulni egy-egy fogásba. A falafelt belül puhábbá, szaftosabbá – nem mellesleg gyönyörű színűvé – teszi.
Az alábbi recept nagyon egyszerű és gyors, ha van főtt céklánk és konzervcsicserink, és bár van benne tojás és zsemlemorzsa, könnyedén „mentessé” is tehető, ha prézli helyett finomra őrölt gm zabpelyhet, a tojás helyett pedig lenmagtojást – 1 csapott evőkanál lenmagliszt 3 evőkanál vízzel elkeverve – teszünk a masszába. Isteni finom, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a hagymát, kevergetve megfonnyasztjuk, a fokhagymát is hozzáadjuk, és még 1-2 percig pároljuk.
A konzerv-csicseriborsót leszűrjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott főtt céklát, a tojást, a zsemlemorzsát, a dinsztelt hagymát, a citrom reszelt héját és az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt összemixeljük, amíg homogén masszát kapunk.
A kést óvatosan kiemeljük, majd 5 centis golyóbisokat formázunk a masszából, sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk forrón, langyosan, hidegen is – salátával tálalva, pitába téve vagy akár mártogatóssal csak úgy snacknek.