Nagyon érdemes kihasználni a nyárvégi napokat, és még grillen vagy szabad tűzön megsütni pár idényzöldséget, padlizsánt, kápia paprikát, és máris háromféle finom kencét készíthetünk belőlük. Pofonegyszerűek és isteniek, nektek melyik a kedvencetek?
Mi szerencsések vagyunk, mert a kertünk kincseit használhatjuk hozzá, de a piaci padlizsán, paradicsom és kápia paprika is tökéletes ezekhez a zseniális kencékhez. Érdemes kis fokhagymát is sütni melléjük, mert mit nem tesz még jobbá a fokhagyma? 3 egyszerű és klasszikus receptet mutatok, ami igazi klasszikus, és meglepő módon eredetileg is vegán és mindenmentes. Frissen is finomak, pár napig a hűtőben is elvannak, de le is fagyaszthatjuk nyáridéző hűvösebb napokra!
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, szárazra töröljük, a padlizsánt megszurkáljuk. A már sülő padlizsán mellé betesszük a paprikákat, fokhagymákat és megsütjük. A sült paprikát langyosra hűtjük, eltávolítjuk a fekete héját és kicsumázzuk. A húsát aprítógépbe tesszük, és belekanalazzuk a sült padlizsán héjából kimentett és lecsöpögtetett belsejét, valamint a fokhagymákat. Aprítjuk, majd egy tálba öntve hozzákeverjük az olajat, az almaecetet vagy a citromlevét. Megsózzuk, megborsozzuk, és néhány órára a hűtőbe tesszük.
Hozzávalók:
Elkészítés: A paradicsomokat bevágjuk és leöntjük forró vízzel, majd lehúzzuk a héjukat és feldaraboljuk őket. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a paradicsomokat a csilipehellyel, ráöntünk az almaecetet és agavészirupot, megszórjuk sóval. Addig főzzük, amíg elfő a leve és elkezd besűrűsödni. Az előre megsütött paprikákat feldaraboljuk, és a paradicsomhoz adjuk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A lilahagymát megtisztítjuk, és 2-3 evőkanál szőlőmagolajon épp megfuttatjuk, hogy kicsit lágyabb, de roppanós paradjon. A sült padlizsánok húsát kikaparjuk, szűrőben lecsöpögtetjük, majd finomra elkaparjuk késsel, és a hagymával, valamint sóvalés borssal krémesre keverjük. Aki szereti, pár csepp almaecetet vagy citromlevet adhat hozzá.