A fűszer az étel lelke, imádjuk variálni, játszani vele. Sokszor elég egy vagy két aroma az ételbe, de vannak olyan fogások, amelyek komplexebb ízekért, fűszerkeverékekért kiáltanak. Ezek nagy részét otthon is elkészíthetjük – olcsóbb, és garantáltan nincs benne adalékanyag.
Számtalan fűszerkeverék csábít a boltok polcain mindenféle hangzatos névvel, mutatós csomagolásban, többnyire borsos áron, és aki figyelmesen elolvassa az összetevőket, láthatja, hogy nagyrészt sót tartalmaznak, amiért őrültség ilyen árat fizetni. Mivel az összetevőket a mennyiségük sorrendjében kell feltüntetniük a gyártóknak és forgalmazóknak, így ha az első helyen a só van, akkor valójában egy fűszerezett sót veszünk. Ráadásul sokszor aromákkal is operálnak, az ízfokozókról már nem is beszélve…
Vannak persze olyan fűszerkeverékek, amelyeket képtelenség otthon elkészíteni, mert kis túlzással 100-féle fűszer kell egy keverékhez – ilyen például a curry vagy a mézeskalács-fűszerkeverék is, így ezeket nyugodtan vásároljuk meg. Amúgy készítsük magunk a keverékeket – jó játék, és nem lesz benne semmilyen felesleges ízfokozó, sem más adalékanyag.
Ha egyszerűbb és praktikusabb, akkor sót is adhatunk bármelyik keverékhez már a készítéskor – de biztosan nem fűszerárban vásárolt sót fogunk belekeverni!