Valóban nem piskóta, de ugyanolyan könnyű tésztájú, azzal a különbséggel, hogy sokkal puhább, szaftosabb, sokáig friss. Egy kis narancshéjjal és vaníliával megbolondítva csodás finomság!
A mediterrán süteményeknél nem ritka, hogy vaj helyett olívaolaj kerül a tésztába, valamint sűrű joghurt – ezektől pedig nagyon kellemesen puha, rugalmas lesz, könnyebben megemelkedik, és a nedvesség- és olajtartalomnak köszönhetően nedvesebb, és nem is szárad ki. Csak az a lényeg, hogy a tojás-olaj-joghurt keveréket az elején igazán jó habosra, könnyűre verjük.
Potyogtathatunk bele gyümölcsöt, készíthetünk a tetejére mázat, de őszintén szólva egy kis narancshéjjal és némi vaníliával így is teljes boldogság beleharapni. Uzsonnára, vendégvárónak is nagyon jó, ha marad belőle másnapra, akkor egy kis dzsemmel a legjobb reggeli…
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk az olívaolajat és a joghurtot, hozzáreszeljük az alaposan megmosott narancs héját. Elektromos habverővel jó habosra felverjük, míg a joghurt teljesen elkeveredik a többi alapanyaggal. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliakivonatot, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és egy fakanállal vagy spatulával alaposan összeforgatjuk, amíg sűrű, krémes tésztát kapunk.
Kivajazott és kikent 10 x 25 centis pástétom- vagy őzgerincformába simítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett, 45-50 percig sütjük.
A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd kiborítjuk a formából, és így hagyjuk kihűlni. Szeletelve tálaljuk, ízlés szerint mázat is készíthetünk a tetejére.