Nemcsak isteni finom, de állítólag Apolló istennek is ezt a fehérbabos levest ajánlották áldozatként még az ókorban. Nagy hagyománya van, görög nemzeti ételnek számít, házias, kiadós és nagyon egyszerű.
Elegáns éttermekben nem, de minden görög nagymama konyhájában megtalálható a fehérbabos, zöldséges fasolada, ami ma már amolyan szegényételnek számít. Nincs benne hús, se rántás, és bár viszonylag kevés alapanyagból készül, mégis nagyon telt, harmonikus az íze. Különlegessége, hogy egy egész almát is belefőznek a levesbe, a gyümölcs édessége és pektintartalma nagyon jót tesz ennek a mediterrán, tartalmas és egészséges fogásnak, egyszerre sűríti és ízesíti.
Nemcsak levesként, de egytálételként is fogyasztják ezt a bablevest, ilyenkor kenyérrel, fetával, olajbogyóval és szardellafilével tálalják, de ezek nem kerülnek bele a levesbe, hanem mellé falatozzák, így pedig tényleg komplett, ízekben gazdag önálló fogás.
Hozzávalók:
Elkészítés: A babot egy tálba tesszük, felöntjük bőséges vízzel, hozzáadunk 1 evőkanál sót, elkeverjük, és 8 órát – vagy egy éjszakát – áztatjuk. Másnap leszűrjük, alaposan átmossuk, szűrőbe tesszük.
A szárzellert és a sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk.
Az olajat egy fazékba öntjük, rádobjuk a hagymát, a fokhagymát, a répát és a zellert, és kevergetve 6-8 percig pároljuk, majd a paradicsompürét is hozzáadjuk, 1-2 percig tovább dinszteljük, majd hozzáöntjük a babot és 2 liter vizet. Mehet bele a babér, a rozmaring, a leveskocka és az egész alma, sózzuk, borsozzuk, és forrás után takarékon, fedő alatt 1-1,5 órát főzzük, időnként ellenőrizzük, megpuhult-e a bab. Ha szükéges, forró vízzel pótoljuk az elfőtt levet.
Ha elkészült, kidobjuk belőle az almát, tányérokba merjük, ízlés szerint csilipehellyel és petrezselyemmel megszórjuk. A görögök egy kis olívaolajjal is meglocsolják, kenyérrel, fetával, olívabogyóval és szardellával tálalják.