A gyros életmentő, gyors fogás, nemcsak akkor, ha török-görög étkezdében vásároljuk szendvics formában, de akkor is, ha otthon készítjük. Így ráadásul akár alakbarát és egészséges változatban is fogyaszthatjuk, sok salátával, joghurtos öntettel.
A házi serpenyős gyros minden előkészülettel és sütéssel együtt is 10 perc alatt megvan – lehet, hogy ez elsőre hihetetlennek hangzik, pedig a húsnak elég 3-4 perc sütés jó forró serpenyőben, sőt több tilos is, mert a hús kiszárad, és a pác elkészítése sem több, mint 2-3 perc. Persze nem árt, ha pár órát vagy akár 1-2 napot pácoljuk a húst, de frissen is finom és omlós lesz.
A csirkés gyroshoz legjobb a filézett, bőr nélküli comb falatnyi darabokra vágva, ez lesz a legszaftosabb, a csirkemell könnyen kiszárad, ezért nagyon figyeljünk, hogy igazán forró serpenyőbe tegyük a húst, egyszerre ne túl sokat, hogy kényelmesen tudjanak sülni. Ha a húsok összeérnek, akkor inkább főnek, párolódnak, könnyebben kiszáradnak. Inkább két részletben süssük meg, így is gyorsan megvan, és a húsok kényelmesen tudnak sülni-pirulni – és finom szaftosak maradnak.
Hozzávalók:
Elkészítés: A húst falatnyi darabokra felkockázzuk. A koriandert, a zúzott fokhagymát, a citrom reszelt héját, a pirospaprikát, a csilit és a kakukkfüvet egy mozsárban vagy egy késes robotgépben finomra összezúzzuk, hozzáöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, és alaposan elkeverjük. A csirkét a fűszeres páccal alaposan összeforgatjuk. Süthető azonnal is, de még omlósabb és finomabb, ha pár órát vagy akár egy éjszakát pácolódik.
Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, amikor már jó forró, akkor belerakjuk a hús felét, és minden oldalán megpirítjuk 3-4 perc alatt, amíg szép aranyszínű lesz, csipesszel időnként forgassuk át, villát ne szúrjunk a húsba, mert elveszti a belső levét, és így a szaftosságát is. Meglocsoljuk 1 evőkanálnyi citromlével, átforgatjuk, majd egy tányérra kiöntjük. A serpenyőt knyhai papírtörlővel kitöröljük, és a maradék húst ugyanígy megsütjük.
Ízlés szerint salátával, pitával, tzatzikivel vagy fűszeres joghurttal tálaljuk, a paradicsom és a lilahagyma is nagyon jól passzol hozzá.