Írd be, mit keresel:

Szőlő, ahogy még sosem kóstoltad – sütve!

A konyhában a klasszikusok és a kreativitás ugyanolyan fontos, már azoknak, akik szeretik a változatos ételeket és az új ízeket. Mindig ugyanazt enni kicsit unalmas, még akkor is, ha a szezonális alapanyagok egy kicsit felfrissítik mindig a repertoárt. Most egy isteni finom, nagyon egyszerű és szokatlannak tűnő tippet mutatunk, amivel sok ételt felvidíthatunk ősszel. Sült szőlő következik!

Cookta - 2023.09.18.
Szőlő, ahogy még sosem kóstoltad – sütve!

A szőlő az egyik legnemesebb gyümölcsünk, bor és mazsola formájában egész évben élvezhetjük, szezonjában pedig leginkább nyersen esszük. Ez az őszi gyümölcs a nyár napsugarait magában rejti, nagyon egészséges és zamatos, és nemcsak nyersen és magában érdemes fogyasztani ilyenkor, hanem megsütve is! Pofonegyszerű és igazi ízbomba ebben a formában is, amit sokféle módon használhatjuk!

A sült szőlőben az a jó, hogy koncentráltabb, édesebb az íze, enyhén karamellizálódik a cukortartalma, roppanós, de lágyabb, mint nyersen. Isteni köret sült hús mellé, feldobhatjuk vele a salátánkat, desszertnek is szuper gombócnyi fagyival, de egy szelet krémsajttal, kecskesajttal vagy gorgonzolával – vagy más kéksajttal – megkent pirított kenyérrel is csodát tesz!

Sült szőlő sajtos pirítóssal

Hozzávalók:

  • 1 nagy fürt szőlő
  • 2-3 szál friss vagy 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 bagett
  • 10-12 dkg krémsajt, kecskesajt vagy gorgonzola
  • kevés olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • maréknyi dió vagy más olajos mag

Elkészítés: A megmosott szőlőt leszemezzük, és egy tepsibe vagy sütőtálba tesszük, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal és ugyanennyi balzsamecettel, valamint mézzel, meghintjük kakukkfűvel, összeforgatjuk. A bagettet felszeleteljük, egy tepsire rakosgatjuk, 1-2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és mindkettőt 180 fokos sütőbe toljuk, és 8-10 percet sütjük.

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a pirítósokat megkenjük a sajttal, rápakoljuk a sült szőlőt, megszórjuk a dióval, és azonnal fogyaszthatjuk is. Még finomabb, ha a diót – vagy más magot – a kenyér mellé szórjuk félidőben, így az is átpirul és illatosabb lesz!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.