A konyhában a klasszikusok és a kreativitás ugyanolyan fontos, már azoknak, akik szeretik a változatos ételeket és az új ízeket. Mindig ugyanazt enni kicsit unalmas, még akkor is, ha a szezonális alapanyagok egy kicsit felfrissítik mindig a repertoárt. Most egy isteni finom, nagyon egyszerű és szokatlannak tűnő tippet mutatunk, amivel sok ételt felvidíthatunk ősszel. Sült szőlő következik!
A szőlő az egyik legnemesebb gyümölcsünk, bor és mazsola formájában egész évben élvezhetjük, szezonjában pedig leginkább nyersen esszük. Ez az őszi gyümölcs a nyár napsugarait magában rejti, nagyon egészséges és zamatos, és nemcsak nyersen és magában érdemes fogyasztani ilyenkor, hanem megsütve is! Pofonegyszerű és igazi ízbomba ebben a formában is, amit sokféle módon használhatjuk!
A sült szőlőben az a jó, hogy koncentráltabb, édesebb az íze, enyhén karamellizálódik a cukortartalma, roppanós, de lágyabb, mint nyersen. Isteni köret sült hús mellé, feldobhatjuk vele a salátánkat, desszertnek is szuper gombócnyi fagyival, de egy szelet krémsajttal, kecskesajttal vagy gorgonzolával – vagy más kéksajttal – megkent pirított kenyérrel is csodát tesz!
Hozzávalók:
Elkészítés: A megmosott szőlőt leszemezzük, és egy tepsibe vagy sütőtálba tesszük, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal és ugyanennyi balzsamecettel, valamint mézzel, meghintjük kakukkfűvel, összeforgatjuk. A bagettet felszeleteljük, egy tepsire rakosgatjuk, 1-2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és mindkettőt 180 fokos sütőbe toljuk, és 8-10 percet sütjük.
A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a pirítósokat megkenjük a sajttal, rápakoljuk a sült szőlőt, megszórjuk a dióval, és azonnal fogyaszthatjuk is. Még finomabb, ha a diót – vagy más magot – a kenyér mellé szórjuk félidőben, így az is átpirul és illatosabb lesz!