Írd be, mit keresel:

Édes sütőtökkenyér, ami testet-lelket felvidít

A sütikenyér nagyon jó műfaj, kiadós, önmagában is ízletes, gazdag, és rengeteg módon varálható. Most őszies hangulatú sütőtökös változatban készült, édesen, sütiként és péksüteményként is tökéletesen működik.

Cookta - 2023.09.19.
Édes sütőtökkenyér, ami testet-lelket felvidít

Puha, illatos, fűszeres, kellemesen édeskés ez a sütőtökkenyér, a konyhát már sütés közben isteni őszi illatok töltik be, és ha van sült vagy főtt maradék sütőtökünk, akkor gyorsan és nagyon egyszerűen összeállítható ezzel a bögrés recepttel.

A sütőtökkenyér tökéletes reggelire, uzsonnára, sokáig friss marad, magában vagy egy kis vajjal, krémsajttal megkenve is fogyaszthatjuk. Az alaptészta egy-két extra belevalóval könnyen felturbózható, aki szereti, tehet bele egy kis tökmagot és mazsolát, akár csokicseppet is, diót vagy más magokat, ezek még izgalmasabbá teszik, és a textúráját is gazdagítják.

Édes sütőtökkenyér

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt – 1 bögre = 2,5 dl
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • kevés reszelt szerecsendió
  • jó csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 1/2 bögre natúr joghurt
  • 1/4 bögre olaj
  • 1 bögre sütőtökpüré
  • maréknyi tökmag – opcionális
  • maréknyi mazsola – opcionális

Elkészítés: Egy keverőtálba tesszük a száraz alapanyagokat – a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a sót -, összekeverjük. Egy másik tálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot és az olajat, egy kézi habverővel simára keverjük, majd a sütőtökpürét is belekeverjük. A száraz keveréket is hozzáöntjük, majd egy spatulával alaposan összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a tökmagot és a mazsolát.

A masszát egy olajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt pástétom- vagy téglaformába öntjük, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 1 óra alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, menet közben érdemes alufóliát teríteni rá.

A megsült sütőtökkenyeret 10 percet pihentetjük, majd a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni szeletelés és tálalás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.