Bár a tészta az egyik legegyszerűbb étel, mégis hatalmas könyvtornyot építhetnénk a szakirodalmából, hogyan kell helyesen és a legfinomabban főzni, készíteni. Az biztos, hogy az egyedényes pofonegyszerű változat nem az olaszok kedvence, sőt ki is veri náluk a biztosítékot, de nagyon praktikus, és aki próbálta már ezt a technikát, tudja, hogy így is nagyon finom, és több előnye is van!
Az egyedényes tészta amerikai találmány, és bár nem minden alapanyaggal működik, de azokkal remekül bevethető, amelyek nagyjából egyszerre főnek meg a tésztával. Előnye, hogy csak egyetlen edény használunk, így a mosogatással is spórolunk, a tészta nem sima sós vízben, hanem a fűszeres lében fő, sokkal több aromát magába szívva, nem mellesleg a főzés közben a tésztából kioldódó keményítő kellemesen besűríti a szaftot, és szuper szószos lesz tálaláskor.
Ebben a változatban most csirkemellel, brokkolival és sok sajttal készült, gyors, kiadós és pofonegyszerű, de akár más zöldséggel is kipróbálható – cukkini, zöldborsó, spenót ugyanilyen jól működik egyedényes változatban!
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a brokkolit kisebb rózsákra szedjük, a szárról a fás részt levágjuk, a zsenge belsejét felkockázzuk.
Az olajat egy mélyebb serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, rádobjuk a csirkemellet, és 3-4 percig kevergetve sütjük, amíg kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát, és tovább kevergetjük 3-4 percig, míg a hagyma kicsit összeesik. Mehet hozzá a fokhagyma is, átkeverjük, majd amikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a tésztát, az alaplevet és a tejszínt, felforraljuk, majd letakarva, időnként megkeverve kb. 5-6 percet főzzük. Amikor a tészta kezd puhulni, a brokkolit is hozzákeverjük, megsózzuk, szerecsendióval és kis csilivel ízesítjük, átkeverjük, és addig főzzük, míg a tészta harapósra puhul és a szósz besűrűsödik vagy szinte eltűnik.
Az utolsó pillanatban hozzákeverjük a reszelt sajtot, átforgatjuk, míg felolvad, és azonnal tálaljuk, ízlés szerint még egy is parmezánnal megszórva.