Írd be, mit keresel:

Vegán csokihab csodásan, csak 3 hozzávalóval

Nem tudni, ki volt az a zseni, aki felfedezte, hogy a csicseriborsó főzőleve hidegen habbá verhető, de csak áldani tudjuk érte, mert ez egy csoda! Nem lesz olyan kemény, mint a tojásfehérje vagy a tejszín, ellenben teljesen növényi, és vegán ételekben nagyon jó alternatíva, mint például az alábbi csokihabban.

Cookta - 2023.09.22.
Vegán csokihab csodásan, csak 3 hozzávalóval

A csokihab az egyik legcsábítóbb desszert, csupa krémesség és lágyság, csakhogy az eredeti francia csoki mousse nyers tojással készül, amitől sokak berzenkednek. Ha viszont konzerv csicseriborsó levét használjuk hozzá, akkor elhagyható a tojás, és az amúgy a lefolyóban landoló lé értékes új értelmet nyerhet. A habosítás egyébként más hüvelyesek levével is működik, csak azoknak sokkal karakteresebb az ízük, ezért érdemes mindenképpen a semleges csicseriborsót használni.

A csokihabhoz csak jó minőségű étcsokoládéra, a csicseri levére és egy kis vaníliás – vagy sima – cukorra van szükség, de a készítéskor mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a felolvasztott csokit hagyni kell langyosra hűlni, időnként átkeverve, mert a hab a forró csokit nem szereti, összeesik tőle. Fontos még az is, hogy a hab elsőre folyósnak tűnhet, de a hűtőben 4-5 óra alatt könnyű, habos állagot kap, és isteni nyalánkságot kanalazgathatunk – minimális munkával.

Vegán csokihab

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 konzerv (400 g) csicseriborsó leszűrt leve, kb. 1,5 dl
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A csokoládét összetördeljük, és vízgőz fölött megolvasztjuk, majd teljesen simára átkeverjük, félretesszük hűlni, időnként átkeverve.

A csicseriborsót leszűrjük a levet felfogva egy keverőtálba, majd elektromos robotgéppel elkezdjük felverni. Amint kezd habosodni, fehéredni, fokozatosan hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és könnyű, majdnem kemény habbá verjük. A habot 2-3 kanalanként az olvasztott csokihoz adjuk, és egy spatulával finom, de határozott mozdulatokkal összeforgatjuk, hogy minél kevésbé törjön össze a hab.

Amikor már teljesen homogén, poharakba vagy kelyhekbe osztjuk, és a hűtőbe tesszük legalább 4 órára, de akár egy egész éjszakára.

Tálaláskor ízlés szerint díszítjük – a bogyós gyümölcsök mindig nagyobb feldobják látványban és ízben is, de csokidarabokkal, kókuszreszelékkel is tökéletes.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.