A rozsdás hús igazi retró kedvenc, valószínűleg nincs olyan magyar család, ahol a nagyik ne készítették volna. Ritkán készítjük, pedig nagyon egyszerű, és isteni finom a pikáns szaftban omlósra párolódott hús, hűvösebb napokon pedig kimondottan jólesik egy ilyen házias, tartalmasabb, de mégsem nehéz fogás.
Ez a remek étel nevét minden bizonnyal a szósz gyönyörű rozsdás színéről kapta, amit a sok hagyma, a mustár, a vörösbor és a paradicsompüré tesz nemcsak tökéletesen őszi színűvé, de nagyon aromássá és ízgazdaggá. Klasszikusan marha- vagy sertéshússal készül, de mivel ezekkel a fogás valódi türelemjáték, ezért mi sokkal könnyebb és kezesebb húst, pulykamellfilét választottunk hozzá, amivel sokkal gyorsabban elkészül.
A rozsdás hús kulcsa az elsőre rengetegnek tűnő vöröshagyma, de senki ne ijedjen meg, ennyi kell belőle, és a végére eltűnik majd teljesen, egészen lágyra párolódik, és a végén még le is turmixoljuk, az ízei pedig összesimulnak és -szelidülnek a többi alapanyaggal, egyáltalán nem lesz kiérezhető a hagyma, viszont a szaft selymességéhez elengedhetetlen ez a mennyiség.
Hozzávalók:
Elkészítés: A húst sózzuk, borsozzuk, és a felforrósított olajon egy mélyebb serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt elősütjük, hogy egy kis kérget kapjon, majd egy tányérra kiszedjük. A visszamaradt zsiradékba dobjuk a szálasra vágott hagymát, sózzuk, időnként megkeverve hagyjuk, hogy egy kicsit összeessen, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és a babért, kicsit lepirítjuk, átkeverjük, majd felöntjük a vörösborral és az alaplével, és amikor felforrt, a hússzeleteket visszatesszük. Fedő alatt, takarékon pároljuk 40 percet. Figyelem, ha sertéshússal, marhával készítjük, akkor a párolási idő jóval hosszabb lehet!
A hússzeleteket ismét kiemeljük egy tányérra, a szafthoz adunk 1 evőkanálnyi mustárt, kidobjuk belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pépesítjük, hogy selymes szószt kapjunk. Megkóstoljuk, utánízesítjük, visszapakoljuk bele a húsokat, és még 10 percet rotyogtatjuk, majd ízlés szerinti körettel – krumplipürével és párolt zöldséggel nagyon finom – tálaljuk.