Az ázsiai gasztronómia tele van olyan egyszerű és nagyszerű ételekkel, amelyek könnyedén átvehetők, hiszen nem szükségesek hozzájuk speciális alapanyagok, és nagyon jól színesíthetjük velük a saját repertoárunkat. Ilyen a lok lak is, a pácolt és serpenyőben sült marhahús, gyors és nagyon finom!
A lok lak születése Indokína francia gyarmatosításának idejére tehető, ekkor honosodott meg a régióban a marhahús és a saláta fogyasztása, amit a saját konyhájukra és étkezési szokásaikra alakítottak. A húst és a zöldségeket is apróra vágták, hogy evőpálcával tudják fogyasztani, és saját fűszereikkel, valamint rizzsel egészítették ki. Frappánsan egyszerű étel, amit ma mind a vietnámiak, mind a kambodzsaiak magukénak tekintenek.
A bepácolt – fokhagymás, szójaszószos, citromos, pici cukorral és jó sok borssal megbolondított – húst a rizs mellett mindig salátalevelekkel, friss uborkával, paradicsommal és hagymával tálalják, gyakran kiegészítve tükörtojással, hogy még laktatóbb és fehérjedúsabb legyen. Gyors, egészséges, teljes értékű fogás, kicsit különlegesebben…
Hozzávalók 2 személynek:
Valamint:
Elkészítés: A páchoz a szójaszószt és az olajat egy tálba öntjük, hozzáreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a kukoricakeményítőt, a cukrot, a citrom kifacsart levét, ha van, akkor savanyított zöld borsot, és tetemes mennyiségű borsot őrölünk hozzá, alaposan elkeverjük. A húst falatnyi darabokra kockázzuk, és a pácba forgatjuk. Jót tesz neki, ha van egy kis ideje pihenni…
Közben párolt rizst készítünk, a hagymát, a paradicsomot és az uborkát vékonyan felkarikázzuk, salátalevelekkel tányérokra rendezzük.
A húsnak egy serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk a húst a páccal együtt, valamint fél deci vizet, és időnként megforgatva, átkeverve minden oldalukat megsütjük 6-8 perc alatt. Közben egy másik serpenyőben tükörtojást sütünk, majd a párolt rizzsel és a friss zöldségekkel azonnal tálaljuk.