A selymes tejszínes karamellszósz rengeteg módon felvidíthatja a mindennapjainkat, már egy kanálka is ünnepivé varázsol egy kávét, gyümölcssalátát, szelet brownie-t, isteni fagyihoz, pufi palacsintához. Aki eddig félt a karamelltől, ezzel a trükkös megoldással érdemes elkészítenie!
A karamell nem nagy kihívás, a serpenyőben felolvasztott és kicsit megpirított cukor mégis sokakban félelmet és ellenállást kelt: megég, a vajjal és a tejszínnel nem puhul vissza, macerás az edényt kimosni, mehet a szivacs a kukába… Pedig a selymes karamellszószt mindenki szereti, isteni egy kanálka csak magában is, de rengeteg desszert, kicsit megfáradt süti, egyszerűen sütőben sült gyümölcsökre, fagyira locsolva… Mascarponéval és egy kis tejszínhabbal összekeverve maga a mennyország.
Ezzel az egyszerű és elronthatatlan recepttel a legegyszerűbb elkészíteni a krémes tejkaramellt, egy kicsi só még izgalmasabbá teszi, hetekig eláll a hűtőben, ha túl kemény lenne, picit fel kell csak melegíteni. És ha elfogy, 3 perc újra elkészíteni. 🙂
Hozzávalók:
Elkészítés: Az olvasztott vajat, a cukrot, a tejszínt és egy csipet sót alaposan összekeverünk egy mikrózható tálkában, majd frissentartó fóliával lefedjük, és a mikróba tesszük, 800 watton 2 percig hőkezeljük.
Óvatosan – konyharuhával – kivesszük, megszabadítjuk a fóliától – vigyázat, nagyon forró –, és kanállal átkeverjük, amíg selymes, krémes lesz.
Azonnal használhatjuk, palacsintára, brownie-ra, fagyira, de üvegbe töltve, kihűtve, hűtőben tárolva bármikor előkapható, 2 hétig eláll.