Írd be, mit keresel:

Gumicukor, koktél, üdítő – ezért szokjunk le róluk!

A cukros ételeket régóta boszorkányüldözés övezi, és igaz is, hogy sokan sokkal többet fogyasztanak belőle, mint amennyi okos lenne. Kiiktatni azért nem kell, de vannak olyan ételek és italok, amelyek fogyasztásával nemcsak hogy teljesen felesleges kalóriákat viszünk be a szervezetünkbe, de a fogainkra is nagyon károsan hatnak.

Cookta - 2023.10.03.
Gumicukor, koktél, üdítő – ezért szokjunk le róluk!

A cukros ételek alattomosak, mert becsapósak, és nem is gondolunk bele, mennyire kártékonyak lehetnek. És nem csak azért, mert hizlalnak, mert pár gumicukor vagy egy pohár gyümölcslé még nem változtat minket kisgömböccé, viszont érdemes átgondolni, mennyit árthatnak a fogainknak, a fogszuvasodást és a fogkő képződését is elsősorban a cukor okozza, leginkább pedig olyan cukros étel, ami hosszan a szájban van, vagy maradékai könnyen lerakódhatnak a fogakra. Sok kedvenc ide sorolható, ezért érdemes megismerni őket!

Gumicukor és társai

A tömény cukros édességek állnak az első helyen. Kellemes ízük van, jó szopogatni vagy eszegetni, esetleg frissítik a leheletünket – ez a legveszélyesebb kategória. Ide tartozik a savanyú cukor vagy a mentolos cukorka, a pillecukor, a vattacukor, a nyalóka, a karamell  és a gumicukor, és bár nem nagy mennyiség egyik sem a cukrot illetően, mégis hosszasan vannak a szájban, és egyenletesen bevonja a fogainkat a cukor, nagyjából semmi értékes nincs bennük – csak cukor, legfeljebb aroma, ízesítő, zselatin, színezék…

Üdítő és gyümölcslé

Teljesen felesleges cukorforrás az alakunk és a fogaink érdekében is a szénsavas üdítő és a gyümölcslé. Ha étkezés mellé fogyasztjuk, akkor végképp, mert ténylegesen indokolatlan kalória, de ha csak frissítőként fogyasztjuk, akkor is találunk jobb alternatívát. Ha munka közben észrevétlen elkortyolgatunk egy pohárnyi üdítőt vagy dobozos gyümölcslevet, órákon át folyamatosan cukros közegben vannak a fogaink. Jobb a víz vagy a herbatea, mellé egy alma vagy más gyümölcs!

Borok és koktélok

Nem is gondoljuk elsőre, de az alkoholok cukortartalma is magas, ezeket pedig jó esetben hosszan és lassan, ízlelgetve kortyolgatjuk, ami az okos alkoholfogyasztás alapszabálya, de a fogaink annyira nem örülnek neki. Ha tehetjük – és miért is ne tehetnénk -, partizós estéken válasszunk fröccsöt vagy kevéssé édes koktélokat, az is jó, ha időnként kis vízzel is kortyolunk melléjük, a szánkat kicsit átöbítve, így a fogainknak, a folyadékbevitelnek, a józanságunknak és a pénztárcánknak is jót teszünk… 😉

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.