Írd be, mit keresel:

Magvaj, a legújabb egészséges kedvenc

Hogy mi az a magvaj? Növényi vajnak is nevezhetnénk, de akkor mindenki a margarinra gondolna, a magvaj viszont sokkal finomabb és egészségesebb, házilag is elkészíthető kence, ami sokféle magból készülhet, tele van értékes ásványi anyagokkal és jó zsírokkal, és rengeteg módon használhatjuk.

Cookta - 2023.10.04.
Magvaj, a legújabb egészséges kedvenc

Az olajos magvakat most kezdjük igazán felfedezni, és szerencsére egyre gyakrabban beilleszteni az étrendünkbe, receptjeinkbe. Szinte bármelyikből készülhet „vaj” is, vagyis egy olyan sima, selymes krém, ami állagban hasonlít a vajra, vagyis kenhető, de nem csak szendvicsre használhatjuk, hanem ízesíthetünk és krémesíthetünk velük smoothie-t, krémlevest, mártogatóst, finom sült zöldséghez vagy palacsintához, és sok receptben kiváltható velük hagyományos vaj, vegán étrend esetében például.

Miből lehet magvaj?

Gyakorlatilag minden olajos magból. Legismertebb talán a mogyoróvaj, ami készen is sok helyen megvásárolható, de a földimogyoróhoz hasonlóan mandulából, dióból, pisztáciából, de szezámmagból, tökmagból, napraforgómagból is, ha mélyebbre nyúlunk a zsebünkbe, akkor kesuból, makadámdióból, fenyőmagból vagy pekándióból is, gyakorlatilag csak egy jó hatékonyságú, erős késes robotgép kell hozzá.

A magvaj ugyanis nem más, mint egy hosszan pürésített magőrlemény, ami először morzsás, majd egyre krémesebb állagú, ahogy a zsírtartalom oldódik ki a magokból. Türelem kell hozzá, de nagyon más nem is, illetve egy kis olajjal vagy kókuszzsírral rá lehet segíteni, vagy akár 1-2 kanál hideg vízzel, akkor könnyebben, gyorsabban krémesedik, vajasodik.

A magvaj ízesíthető is!

Attól függően, mihez akarjuk majd használni a magvajat, ízesíthetjük is! Csipetnyi só mindig jót tesz neki, de pár csepp citrom, csipetnyi fahéj, csili, egész kevés vanília-kivonat is jót tehet neki, attól függően, milyen magból készítjük, és mihez készítjük. Sőt kakaóport is adhatunk hozzá – így készül a házi Nutella is!

A magvajnak úgy is adhatunk intenzívebb ízt, ha a magokat előzőleg egy kicsit megpirítjuk serpenyőben vagy sütőben, így az őrlés és a „vajasítás” is könnyebb, mert fellazul benne a zsiradék, és az íze is intenzívebb. Azzal is befolyásolhatjuk a magvaj ízét, hogy mennyire krémesre mixeljük. Hagyhatunk benne kiseb darabkákat is, vagy akár a végén még beletehetünk pár kanálnyi egész magot, így izgalmasabb a textúrája.

Az ízekkel úgy is játszhatunk, hogy többféle magot kombinálunk!

A magvaj tárolása, használata

Az elkészített magvajat érdemes hűtőben tárolni, hogy ne avasodjon, itt jól elvan hónapokig is, használat előtt viszont érdemes kivenni, hogy szobahőmérsékletű legyen, hidegen nehezebben keverhető, kenhető, szobahőmérsékleten viszont nagyon kellemesen krémes, felforrósítva pedig olvadós – úgy viselkedik, mint a vaj, de a benne lévő rostok miatt azért sosem lesz teljesen folyékony.

Érdemes kísérletezni vele, kóstolgatni, kipróbálni minél több formában, mert mindegyik fajtája és formája rengeteg lehetőséget rejt!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.