A fagylalt a frissesség, a gyümölcsök, a nyár desszertje, az őszi napokon akár felejtős is lehetne, de a sütőtökös sovány fagyi annyira zseniális, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni. Ha süt nap és jó az idő, azért, ha már kicsit cudarabb, akkor azért. ;)
A fagyi mindig jó, ha melegben kanalazgatjuk. A jeges desszert persze a nyár desszertje, de őszre hangolva is kihagyhatatlan sütőtökkel. A tököt a hűvös estén megsütjük, a belőle készülő selymes és hűs desszertet az indián nyár cirógató napfényében elkanalazzuk.
A sütőtökből rengeteg finomság készíthető, így a nagyobb mennyiségben sülő napsárga zöldség napokra alapanyagként szolgálhat – számtalan formában. Ha már begyújtjuk a sütőt, érdemes nagyobb mennyiséget megsütni – palacsinta, turmix, hummusz, leves, gofri is készülhet belőle, sütve 1 hétig is eltartható a hűtőben.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hideg sült sütőtökhúst, a joghurtot, a fűszereket egy késes robotgéppel vagy botmixerrel pépesíthük, ízlés szerint édesítjük – hidegen kevésbé érződnek az ízek, így érdemes kicsit túl édesre készíteni. Fagyigépbe téve krémesre fagyasztjuk, vagy a fagyasztóba téve félóránként átkeverjük, hogy selymesen krémes fagyit kapjunk.
Gombócolva – vagy 10 perc szobahőmérsékleten való pihentetés után szeletelve – tálaljuk.