Hűvösebb napokon kimondottan jólesik egy tartalmas leves, ami átmelenget testet és lelket, ha pedig egészséges és alakbarát is, ráadásul gyorsan elkészül, akkor igazi főnyereménynek számít. Ez a sok zöldséggel készülő lencseleves ilyen, ráadásul isteni finom és fűszeres!
A hüvelyesek között a vöröslencse az, amelyik a leggyorsabban fő meg, ráadásul könnyen emészthető és nem okoz puffadást, viszont tele van rosttal és fehérjével, sok vasat, magnéziumot és folsavat is tartalmaz. Könnyedén szétfő, ami teljesen természetes, és leves esetében ez áldásos is, mivel így nem kell semmilyen sűrítőt vagy rántást használnunk, hogy sűrű és tartalmas fogást kapjunk.
Az alábbi változat sok zöldséggel készült, a lencse mellett répa, cukkini és spenót is van benne, így rostokban és ízekben is gazdag, alapváltozatban mindenmentes és vegán étrendbe is beilleszthető, laktató, de alakbarát, tálaláskor viszont nagyon jól passzol hozzá egy kis tejföl vagy görög joghurt, de ez akár elhagyható vagy növényi változattal kiváltható.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a lencsét szűrőbe téve folyó víz alatt alaposan leöblítjük.
Egy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, a répát és a cukkinit, kevergetve 3-4 percet pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a római köményt, a babérlevelet, a fehérborsot és a vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével – vagy vízzel -, sózzuk, és forrástól számítva közepes lángon 12-15 percig főzzük, amíg a répa megpuhul.
Ezután hozzáadjuk a spenótot, ízlés szerint csilit őrölünk hozzá, és még 2 percig főzzük, amíg a spenót összeesik.
Azon melegében tálaljuk, görög joghurtot vagy tejfölt kínálhatunk hozzá, de magában is finom.