Írd be, mit keresel:

Csirkés penne krémesen – egyedényes változatban

Az egyedényes, úgynevezett „one pot” fogások nagyon népszerűek mostanság. Egy tésztás fogásnál nem lenne túl nagy kaland külön edényben megfőzni a szószt és a tésztát, de az egyszerűség mellett van nyomósabb érv is az egyedényes változatra.

Cookta - 2023.10.06.
Csirkés penne krémesen – egyedényes változatban

Hogy miért érdemes kipróbálni a „one pot” tésztát? Képzeljétek el, hogy a tészta nem sós vízben, hanem fűszeres szószban fő meg, így nem csak a vizet, hanem a mártás aromáit is magába szívja, a tésztából kioldódó keményítő pedig nagyon krémessé, selymessé teszi a tejszínes szószt.

Most csirkével, kis baconnel és gombával készült, kakukkfűvel, bazsalikommal és fokhagymával, egy kevés fehérbor teszi izgalmassá, de ízlés szerint bármilyen gyorsan puhuló zöldség – cukkini, kukorica, borsó – is bátran kipróbálható, a folyadékok és a tészta arányát betartva. Nem lehet melléfogni: isteni finom!

Csirkés penne krémesen

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 5-6 közepes fej csiperkegomba
  • 2 csirkemellfilé
  • 1/2 dl fehérbor
  • 3 dl tejszín
  • 30 dkg penne tészta
  • 7,5 dl víz
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A csirkemellet felkockázzuk, a bacont apróra vágjuk, a megtisztított gombát vékonyan felszeleteljük.

Egy nagyobb edényben 2 evőkanálnyi olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát és a bacont, 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a csirkemellet és a gombát, kevergetve addig pároljuk, míg a hús kifehéredik. Felöntjük a borral és a tejszínnel, 1-2 percig főzzük, majd a vizet is hozzáadjuk.

Amikor felforrt, hozzáadjuk a tésztát, alaposan sózzuk, borsozzuk, lefedve kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt, óvatosan összeforgatjuk, és a tűzről levéve fedő alatt 5 percig pihentetjük, hogy a szósz besűrűsödjön, a tészta pedig harapósra puhuljon.

Parmezánnal meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.