Az egyedényes, úgynevezett „one pot” fogások nagyon népszerűek mostanság. Egy tésztás fogásnál nem lenne túl nagy kaland külön edényben megfőzni a szószt és a tésztát, de az egyszerűség mellett van nyomósabb érv is az egyedényes változatra.
Hogy miért érdemes kipróbálni a „one pot” tésztát? Képzeljétek el, hogy a tészta nem sós vízben, hanem fűszeres szószban fő meg, így nem csak a vizet, hanem a mártás aromáit is magába szívja, a tésztából kioldódó keményítő pedig nagyon krémessé, selymessé teszi a tejszínes szószt.
Most csirkével, kis baconnel és gombával készült, kakukkfűvel, bazsalikommal és fokhagymával, egy kevés fehérbor teszi izgalmassá, de ízlés szerint bármilyen gyorsan puhuló zöldség – cukkini, kukorica, borsó – is bátran kipróbálható, a folyadékok és a tészta arányát betartva. Nem lehet melléfogni: isteni finom!
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A csirkemellet felkockázzuk, a bacont apróra vágjuk, a megtisztított gombát vékonyan felszeleteljük.
Egy nagyobb edényben 2 evőkanálnyi olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát és a bacont, 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a csirkemellet és a gombát, kevergetve addig pároljuk, míg a hús kifehéredik. Felöntjük a borral és a tejszínnel, 1-2 percig főzzük, majd a vizet is hozzáadjuk.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a tésztát, alaposan sózzuk, borsozzuk, lefedve kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt, óvatosan összeforgatjuk, és a tűzről levéve fedő alatt 5 percig pihentetjük, hogy a szósz besűrűsödjön, a tészta pedig harapósra puhuljon.
Parmezánnal meghintve tálaljuk.