Ez a könnyű, csupa krém sajttorta ízeiben és textúráiban is tökéletes, sütés nélkül készül, könnyen összeállítható, és garantált sikert zsebelhetünk be vele. Van benne anyag, mégis selymes, légies, eteti magát – igazi sikerdarab.
Ízvilágában leginkább a Mars szeletre emlékeztet ez a csokis-karamellás finomság, amiben az eredeti csokiszelethez képest a könnyű, habos, nugátos réteget selymes krémsajt adja. Igazi csábítás és valóságos kalóriabomba, de olyan mennyei, hogy érdemes elcsábulni… Ami a receptjét illeti, valójában egy keverem-kavarom, egyszerű süti, a végeredmény mégis egy mutatós torta – gyakorlatilag elronthatatlan, már ha sikerül kivárni a pihentetési időt, ami nem egyszerű kihívás.
A marsikus sajttorta alapja morzsásra tört zabkeksz, amit némi vajjal és kakaóval késes robotgéppel percek alatt összeállíthatunk. A krémhez használhatunk mascarponét vagy más natúr krémsajtot is, és érdemes bele egy kis zselatint is tenni, hogy kellően összeálljon majd a pihentetés során egy jól szeletelhető tortává. A krémsajtos réteg is könnyen és gyorsan megvan, a torta tetejére a kétféle szósz, a kis sóval megbolondított tejszínes karamell és a csokiöntet is a villámgyors kategória, ha bevetjük a mikrós megoldást, a végeredmény mégis egy gazdag ízvilágú, ellenállhatatlan csodatorta.
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
A krémhez:
A karamellhez:
A csokiszószhoz:
Elkészítés: A zabkekszet késes robotgépben finomra őröljük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a kakaót, valamint az olvasztott vajat, összedolgozzuk, és a morzsás keveréket egy kapcsos tortaforma aljába egyenletesen lenyomkodjuk az ujjainkkal vagy egy pohár talpával. Hűtőbe tesszük, amíg a sajtos réteg elkészül.
A krémhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszín felét forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik.
A krémsajtot, a cukrot, a vaníliakivonatot, a sót, a maradék és a zselatinos, már nem meleg tejszínt keverőtálba tesszük, és alacsony fokozaton krémesre, habosra keverjük, majd a kekszes alapra öntjük, és a hűtőbe tesszük 4-5 órára, hogy kellően megdermedjen.
A karamellhez az olvasztott vajat, a cukrot, a tejszínt és egy csipet sót alaposan összekeverünk egy mikrózható tálkában, majd frissen tartó fóliával lefedjük, és a mikróba tesszük, 800 watton 2 percig hőkezeljük. Óvatosan kivesszük, megszabadítjuk a fóliától – vigyázat, nagyon forró –, és kanállal átkeverjük, amíg selymes, krémes lesz. Hagyjuk kihűlni.
A csokiszószhoz az étcsokoládét egy tálkába tördeljük, hozzáadjuk a tejszínt, a mikróban 1-1,5 perc alatt megolvasztjuk, majd kivéve simára keverjük, ezt is hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tortát kivesszük, leemeljük a tortaforma peremét, ízlés szerint meglocsoljuk a karamellel és a tejszínes csokival, majd szeletelve tálaljuk.