Ez a gyönyörű színű, napsárga, selymes és illatos leves a szürke és hűvösebb napokon testet-lelket felmelenget, alakbarát, bármilyen diétába beilleszthető, mindenmentes és kiadós. Nem lehet nem szeretni!
A sárgarépa az egyik legegészségesebb, igazán pénztárcabarát és bárhol beszerezhető zöldség, mégis ritkán használjuk főszereplőként. Ebben a szemvidítő krémlevesben vörös lencsével együtt fő, ami testesebbé és laktatóbbá teszi a levest, így semmiféle sűrítésre, habarásra nincs szükség a tökéletes állag eléréséhez.
Nagyon egyszerű és gyors, kellemesen krémes fogás, ami sokféle módon fűszerezhető – most citrom és római kömény került bele, de nagyon finom naranccsal és gyömbérrel, jól passzol hozzá a koriander vagy a kardamom is, negbolondítható egy kis curryvel és kókuszkrémmel is… Érdemes minél több fűszerkombinációval kipróbálni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A répát és a hagymát meghámozzuk, felszeleteljük. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, a zöldségeket rábobjuk, 4-5 percig kevergetve dinszteljük. Közben a vörös lencsét leöblítjük, majd a répához adjuk, ráreszeljük a citrom héját, meghintjük a római köménnyel, átforgatjuk, és felöntjük az alaplével (vagy vízzel, és zöldségleveskockát adunk hozzá). Forrás után mérsékeljük a hőt, és 15 perc alatt megfőzzük.
Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzáfacsarjuk a citromlevet, ha szükséges, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, aki még selymesebben szeretné, át is passzírozhatja. Ízlés szerint krutonnal vagy levesgyönggyel, pirított magokkal vagy baconnel meghintve tálaljuk.