A szaftos, lédús, zamatos körtéknek most van az igazi szezonja, és bár rokona, az alma többnyire maga mögé utasítja népszerűségben, ne hanyagoljuk ezt a szuper gyümölcsöt sem! Sokféle módon használható, illatos kakaós-gyömbéres piskótában sütve például pazar és nagyon mutatós.
A körte méltatlanul mellőzött gyümölcsünk, pedig ha sikerül elcsípnünk, amikor épp puhára érik, akkor a legfinomabb csemege, amit nemcsak magában érdemes ennünk, hanem sütve is isteni, remekül feldobja a salátákat, és persze sütibe téve is fantasztikus.
Mivel a körte a csokival és a gyömbérrel is nagyon jól harmonizál, most ezek kombinációjával készült egy kis tejszínnel gazdagított piskóta. A különlegessége, hogy a körte egészben került bele, amitől nagyon csinos, egyszemélyes szuflétálkákban sütve tökéletes vendégárónak, de ha nincs ilyenünk, sima pitetálban is süthetjük, úgy is nagyon mutatós és finom lesz.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket csipetnyi sóval közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, habosra, szinte fehérre verjük, majd hozzáöntjük a tejet és a tejszínt is, ezzel is simára keverjük. Hozzászitáljuk a liszt, sütőpor, gyömbér és kakaópor keverékét, és simára keverjük. A masszát fellazítjuk 2-3 evőkanál tojáshabbal, majd a maradék tojáshabbal finoman összeforgatjuk.
A körtéket meghámozzuk, a talpukat levágjuk, ha gondoljuk, akkor alulról kivághatjuk a magházat is. Hat szufléformát – vagy egy nagyobb pitetálat – kivajazunk, beleállítjuk a körtéket, és feltöltjük a csokis piskótával.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd langyosan vagy hidegen tálaljuk.