Amerikából jött, mestersége címere: isteni, illatos és puha, fűszeres sütemény, ami önmagában is tökéletes, de ha jót akarunk, megkoronázzuk selymes, fehércsokis krémmel és egy kis áfonyával.
Az ezerarcú sütőtök nálunk leginkább krémlevesnek népszerű, pedig süteménybe téve is remek. A nedves, krémes és édes sütőtökpüré puhává és illatossá teszi a kevert tésztát, amiből akár pite vagy muffin is süthető, nem mellesleg gyönyörű színt is ad a sütinek. Ha legközelebb sütőtököt sütünk, érdemes egy kicsit félretenni ehhez a különleges finom, fűszeres muffinhoz.
Az angolszász országokban igazi őszi-téli sikerdesszert a sütőtökös muffin, olyannyira, hogy készen is kapható sütőtökpüré. Nálunkis, csak nem abban a formában, ahogy elsőre gondolnánk… Aki szeretné kipróbálni ezt a sütit, de nincs kedve-ideje a sütőtök sütésével és pürésítésével pepecselni, bébiételként megtalálja a boltok polcain… 😉
Magában is nagyon finom, remek uzsonna hűvös napokon egy tejeskávé mellé, de meg is koronázhatjuk egy fehércsokis krémmel és némi gyümölccsel – így igazán mutatós lesz, ünnepi desszertnek is tökéletes.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a joghurtot, a sütőtökpürét, a cukrot és az olvasztott vajat, alaposan összekeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket elvegyítjük, majd 3-4 részletben a nedves keverékhez keverjük, amíg homogén tésztát kapunk.
Papírkapszlival bélelt vagy kivajazott 12 muffinformába elosztjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
A csokoládét felkockázzuk, hozzáadjuk a vajat, és gőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük. A tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a tejszínt, és elektromos habverővel kissé felverjük. Habzsákba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk, majd ízlés szerint áfonyával koronázzuk, így kínáljuk.