Az olasz receptekben nem nagyon lehet csalódni, egyszerűek és bámulatosan finomak. Ilyen a piccata is, ami Olaszországban leggyakrabban borjúhússal készül, de csirkével és hallal is gyakran készítik. Citromos, tejszínes, pikáns...
A csirkemell halála, ha ízetlen és túlsütött, száraz, ami ezzel a módszerrel készítve elképzelhetetlen. Szaftosra, puhára és omlósra a sül a pipimell, miközben fűszeres, tejszínes mártásban fürdik. Sietős napokon éppen úgy bevethető, mint ünnepi alkalmakkor, annyira izgalmasan komplex az íze, pedig valójában egyszerű alapanyagok kombinációjával készül. Az előkészítése 10 perc alatt megvan, majd félórányi sütés után már tálalható is az omlós húsos fogás.
A piccatának természetesen rengeteg variációja létezik, mint az egyszerű ételeknek általában. Az alaprecept szerint tejszín, fehérbor, citrom, mustár, kapribogyó és természetesen némi fokhagyma tökéletes összhangja, de kerülhet bele olívabogyó is, esetleg aszalt paradicsom, a halas változatba pedig egy kis szardella.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, mindkettőt finomra vágjuk.
Az olívaolajat egy serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, és a csirkemelleket beletesszük, 3-4 perc alatt elősütjük mindkét oldalukon, majd egy tepsibe vagy sütőtálba áttesszük. A hagymát a visszamaradt zsiradékra dobjuk, 2-3 percig pároljuk, majd hozzáöntjük a bort, a tejszínt és a vizet, mehet bele a leveskocka, a mustár, a kapribogyó és a fokhagyma. A leveskockát szétnyomkodjuk, belefacsarjuk fél citrom levét, és ha felforrt, levesszük a tűzről, majd az elősütött csirkemellekre locsoljuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és 25-30 percig sütjük. Citromkarikákkal és aprított petrezselyemmel tálaljuk, köretnek krumplipüré vagy párolt rizs illik leginkább, de tésztával is kínálhatjuk.