A leveskocka hihetetlenül praktikus, ugyanakkor sajnos nagyon sok mesterséges adalékkal telepakolt dolog, állományjavító, ízfokozó, pálmazsír, cukor, minden van benne, pedig nem feltétlenül kellene így lennie. Házilag is elkészíthetjük, de egészségesebben, viszont adalékok és tartósítók hiányában csak a hűtőben tárolható, viszont nagyon jó segítség és teljesen természetes.
A piacok most tele vannak ízekben gazdag zöldségekkel, amelyekből könnyűszerrel készíthetünk házi leveskockát, amitől minden ételünk finomabb és gazdagabb lesz, megkönnyítve a dolgunkat, amikor nem áll rendelkezésre idő és alapanyag, hogy megadjuk a módját az alaplé készítésének, de szeretnénk azért ízekben gazdag ételt készíteni, egészségesen.
A házi leveskocka gyakorlatilag egy koncentrált zöldségpüré, amit lefagyasztunk, majd adagokra osztva tárolunk, és ha szükségünk van rá, csak kikapunk belőle párat a fagyasztóból. Több kell belőle, mint a boltiból, de nincs benne ízfokozó, viszont tele van ízzel, és ebben a formában is nagyon praktikus!
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és késes robotgépben adagonként finomra aprítjuk. Egy nagyobb lábasban 2 evőkanál olívaolajon az összes zöldséget kevergetve párolni kezdjük, hozzáadjuk a fűszereket, a sót és 1 deci vizet, és kevergetve kb. félórát pároljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel vagy késes robotgépben simára mixeljük.
A zöldségkrémet sütőpapírral fedett tepsire öntjük, elegyengetjük, majd egy másik sütőpapírt és tepsit rakunk rá, lenyomjuk, és ha kihűlt, fagyasztóba tesszük, majd 2-3 óra múlva kockákra vágjuk, és dobozba vagy zacskóba téve tároljuk, hogy kevesebb helyet foglaljanak.
Felhasználásjor simán beledobhatjuk levesbe, ha alaplét szeretnénk belőle, akkor vízzel összeforraljuk. Mivel kicsit sós, a készítéskor figyeljünk a sózásra!