Krémes tejkaramell és banán, selymes tejszínhab és piskóta egymásra rétegezve – ez az angolok egyik kedvenc tortája, a banoffee pie. Süteménynek elkészítve sem bonyolult, de poharas verzióban 10 perc alatt összeállítható, így bármikor elkészíthetjük ezt a kényeztető desszertet.
Bár a karamell és a banán is egyértelműen édes, mégis nagyon jól passzolnak egymáshoz, és ha a krémes textúrákat egy kis ropogós babapiskótával, keksszel, valamilyen olajos maggal kiegészítjük, akkor igazán csodás és izgalmas finomságot kapunk, ami nem más, mint a banoffee (banana + toffee, vagyis banán és karamell összevonásából származó) pitetorta poharas változata.
A selymes tejkaramella a banoffee esetén leggyakrabban karamellizált sűrített tejjel készül, amit az angolok már készen is megvásárolhatnak. Nálunk ilyen nem kapható, de a kibontatlan sűrített tejkonzervet forró vízbe téve és 2 órán át főzve, majd kihűtve magunk is elkészíthetjük. Ennél gyorsabb a mikrós változat, amihez sűrített tej sem kell, csupán cukor, tejszín és olvasztott vaj, készítése pedig az alábbi receptből kiderül.
Hozzávalók:
A karamellhez:
Elkészítés: A karamellhez az olvasztott vajat, a cukrot, a tejszínt és egy csipet sót alaposan összekeverünk egy mikrózható tálkában, majd frissen tartó fóliával lefedjük, és a mikróba tesszük, 800 watton 2 percig hőkezeljük. Óvatosan – konyharuhával – kivesszük, megszabadítjuk a fóliától – vigyázat, nagyon forró –, és kanállal átkeverjük, amíg selymes, krémes lesz.
A hideg tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük. A banánokat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Az instant kávét a forró vízzel elkeverjük.
A piskótákat poharakba vagy tálkákba tördeljük, meglocsoljuk a kávéval, majd a tejszínes karamellszósszal, elosztjuk rajtuk a banánt, meghintjük egy csipet fahéjjal és a durvára vágott mogyoróval, dióval vagy mandulával, majd a tetejükre halmozzuk a vaníliás tejszínt. Pár óra hűtés nem árt neki, de akár azonnal is tálalható.