Sütőtök sokféle van, a klasszikus gömbölyded, Halloween idején népszerű buci változatot valószínűleg mindenki csak ilyenkor és egyszer vásárolja évente, mert hatalmas és nehezen kezelhető, makacs a héja, de látványos töklámpás készíthető belőle, ami jó móka, de főzésre sokkal célszerűbb a körte vagy sonka formájú, kanadainak is nevezett fajta, aminek sokkal vékonyabb a héja, könnyebben kezelhető, és ha jó példányt választunk, akkor nagyon finom, édes, aromákban gazdag.
Azért is érdemes ezt a kisebb méretű, kanadai nemesítésű, de itthon is könnyedén megtermő fajtát választani, mert egészben vesszük, így nagyon hosszan elvan a hűtőben, míg a megvágott sütőtök még fóliával becsomagolva is pár nap alatt az enyészet felé indul, arról nem is beszélve, hogy a héj és a magház körüli rész kivágásával csökkentjük a felhasználható részt.
Vagyis több szempontból is a sonka vagy körte formájú sütőtök a favorit házi felhasználásra, de itt sem mindegy, milyet választunk.
Erre érdemes figyelni:
A sütőtök sütéséről és a sütőtökpüréről itt olvashattok >>
Sütőtökös receptjeinket itt találjátok >>