Svájcból kaptuk ezt a nagyon különleges, finom pitereceptet, a neve talán nekünk nehezen kimondható, de ott mindenesetre az őszi-téli szezon egyik nagy kedvence. Szárított körtéből készül a tölteléke, selymesre sült tejszínkrém borítja, mindez omlós pitetésztában...
Toggenburger Schlorzifladen a becsületes neve, Toggenburg pedig az a vidék, ahonnan származik, a svájci Szent Gallen kantonban található. Ebben a régióban különösen sok körte terem, amit egészben megszárítanak, ez a Schlorzi, és nemcsak pitébe téve használják, de sűrű, fűszeres, édes kenyeret is sütnek vele. A hűvös napok eljövetelével szinte kötelező készíteni a helyi specialitást, de ezt senki nem bánja, mert nagyon finom.
Aszalt körte nálunk is kapható, no nem egészben, és általában szép világos, nem olyan sötét, mint az alábbi receptben, az ottani fajta egészen barnára aszalódik, és a fűszerekkel kiegészítve egy sötét krém lesz belőle. A mi világos körténkkel is kipróbálható, esetleg egy kis aszalt szilvát hozzáadva csalhatunk, hogy szép kontrasztos legyen a lepénykénk.
Hozzávalók egy 32 centis piteformához:
A püréhez:
A tejszínes öntethez:
Elkészítés: A szárított körtéket meleg vízzel felöntjük, és néhány órát áztatjuk, majd késes robotgépbe tesszük, és pürésítjük. Hozzáadjuk a püré többi összetevőit, alaposan összekeverjük.
A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, elmorzsoljuk, majd a többi alapanyaggal gyorsan összedolgozzuk. A tésztát körlappá nyújtjuk, egy pitetálba átemeljük, eligazgatjuk, majd villával megszurkáljuk.
A körtepürét a tésztára öntjük, elsimítjuk.
A tejszínes öntethez a tojást felütjük, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt és 1 dl tejet, kézi habverővel simára keverjük, majd a maradék tejet, a tejszínt és a vaníliás cukrot is hozzákeverjük, majd a körtés rétegre öntjük.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 40 percig sütjük, amíg szép aranyszínűre sül a tejszín a tetején.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.