A chutney egy indiai gyökerekkel bíró fűszeres lekvárféle, ami leginkább sós ételek kísérőjeként ismert, és nálunk is egyre népszerűbb. Nagyon izgalmas ízkombinációkban készülhet, remek kísérője sajtoknak, pástétomoknak, de egy szendvicset vagy szelet húst is különlegessé tehet.
Chutney-t (ejtsd: csátni) gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből és sokféle zöldségből is lehet főzni, az a lényeg, hogy a sós és édes, valamint a savanykás ízek izgalmas összhangba kerüljenek. Gyakran kerül a chutney-ba hagyma, ecet és persze cukor, mazsola vagy datolya, gyakran egy kis csípős is, a lényeg pedig a sok karakteres fűszer.
Az őszi almadömpingben érdemes almával is kipróbálni: az alábbi recept egyszerű, semmilyen extra alapanyagot vagy fűszert nem igényel, mégis különösen finom, szuperül passzol sajtokhoz, felvágottakhoz, de akár sült csirkemell és rizs mellé is jó kísérő lehet, sőt még gasztroajándéknak is remek, szépen felcímkézve, személyre szabva.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, apróra felkockázzuk.
A cukrot és az ecetet egy nagyobb lábasva öntjük, felforraljuk, és megvárjuk, míg a cukor felovad.
Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a lábasba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a mazsolát és az almát is, átforgatjuk, majd fedő alatt, takarékon 30 percet pároljuk. Átkeverjük, és fedő nélkül addig főzzük, amíg elpárolog az alma kiengedett leve, és kicsit besűrűsödik – ez függ az alma fajtájától és levesességétől.
A fűszeres chutney-t üvegekbe tesszük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk, majd ha kihűltek, a talpukra állítjuk. Azonnal is fogyasztható, de hosszan eláll.