A sárgaborsóról első hallásra sokaknak a menzán készült leves vagy éppen főzelék jut az eszébe, és rögtön rá is mondja, hogy én ezt nem szeretem. Én viszont nagyon is szeretem, na persze nem a menzás változatát, és mivel nagyon szeretem, így gyorsan készítettem is egy finom levest.
Fillérekbe kerül, egészséges, bármilyen ízvilágra hangolhatjuk. Tápláló, de nem nehéz hüvelyes, a sárgaborsó önmagát besűríti, így nem kell hozzá se rántás, se habarás. Őszi-téli tartalmas leveshez a legjobb alapanyag a sárgaborsó, legalábbis szerintem.
A sárgaborsó mellett került még a levesbe többféle zöldség, újhagyma és krumpli is. Így aztán egy igazán laktató levest tudtam feltálalni, melyet ropogósra sült baconnel bőségesen megszórtam, majd ebédnél jóízűen kanalazgattuk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra, adjuk hozzá a zsírt, tegyük egy lábasba, és süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból a szalonnát, és tegyük félre a tálalásig.
Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, majd a visszamaradt zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva az ízlés szerint feldarabolt zöldségeket, majd félig lefedve az edényt pároljuk pár percig. Adjuk hozzá az alaposan megmosott és lecsepegtetett sárgaborsót, sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, majd öntsük fel a vízzel, és addig főzzük, míg a sárgaborsó félig megpuhul. A sárgaborsót érdemes több vízben átmosni, akkor nem fog habosodni főzés közben!
Ekkor adjuk hozzá a felkockázott krumplit, ha szükséges, ízesítsünk utána, majd főzzük készre a levest.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg a pirosra sült császárszalonnával, és úgy kínáljuk.