Az amerikai konyhát hajlamosak vagyunk néhány ételre leszűkíteni, de ha belegondolunk, mennyi kultúra és nép olvasztótégelye, nyilvánvalóvá válik, hogy végtelen, de legalábbis nagyon sokféle ihletésű étellel találkozhat az, aki kicsit jobban belemerül a tengerentúli gasztronómiába. A kukoricakenyér például egy nálunk kevéssé ismert amerikai finomság, ami déli, mexikói hatásra honosodott meg és vált népszerűvé.
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, könnyű, puha, illatos, leginkább kör alakú sütőtálban vagy vasserpenyőben sütik, és cikkekre vágva tálalják. Önmagában vagy vajjal fogyasztják, avokádókrémmel vagy más kencével is népszerű, de csilis babhoz, más fűszeres és szaftos ragukhoz is nagyon jól passzol.
A tészta percek alatt összeállítható, még mixer sem kell hozzá, a sütőben pedig gyorsan, mindössze 20 perc alatt tökéletesre sül. Nagyon jót tesz neki, ha egy kis vajban pirított szemes kukorica is kerül bele, mert a kukorica édessége és a mogyoróillatúra pirult barna vaj a tésztába forgatott reszelt sajttal nagyon izgalmassá és ellenállhatatlanul finommá teszi. Pénztárcabarát és maceramentes, egy pogácsa alternatívájaként is érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat egy serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk, aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát, és fél percig pirítjuk, majd a tűzről levéve félretesszük.
A kukoricadarát, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát egy tálba kimérjük, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Egy másik tálban a tejet, a mézet, a felütött tojást simára keverjük, majd a száraz alapanyagokhoz adjuk, hozzáöntjük a kukoricát a vajjal együtt, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és egy fakanállal összekeverjük.
Egy 23–25 centis sütőformát vagy pitetálat vajjal kikenünk, beleöntjük a kukoricás masszát, és 200 fokos sütőbe toljuk. Légkeverés mellett kb. 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk 10 percet hűlni, majd a formából kiborítjuk, cikkekre vágjuk.
Melegen, langyosan, hidegen is tálalhatjuk, önmagában vagy raguk, saláták mellé, vajjal vagy különféle szendvicskrémekkel is nagyon finom.