A muffin a legegyszerűbben megsüthető sütemény, és elronthatatlan, ha van egy jó alapreceptünk, így kezdő háziasszonyok, de még a konyhában sertepertélő gyerekek is bátran hozzáfoghatnak, mert biztos vele a siker.
A muffin tésztáját ízlés szerint gyümölccsel még finomabbá tehetjük, így én most mézédes szőlőt kevertem hozzá. A szőlőszemeket előzőleg félbevágtam, majd kimagoztam, mert nem szerettem volna, hogy evés közben zavaró legyen, de ízlés szerint maggal együtt is belekeverhetjük, de más gyümölccsel – darabolt almával és körtével – is kipróbálható, mert nagyon finom.
Sütés előtt a nyers tésztát egy kis ráadásként édes morzsával bőven megszórtam, mely sütés után egy finom, ropogós réteget képezett a muffin tetején. Így együtt annyira finom – csak ajánlani tudom!
Elkészítés: A szőlőfürtöt szemezzük le, alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe a szemeket, és óvatosan távolítsuk el a magokat. Érdemes nagyobb szemű szőlőt választani, és a kés hegyével egy gyors mozdulattal el tudjuk távolítani a magokat.
A liszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a darált diót, az őrölt fahéjat, és keverjük össze. A porcukorhoz adjuk hozzá a puha margarint, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a tejszínt, és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós keveréket, fakanállal keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a kimagozott szőlőt, és óvatosan, hogy ne törjön, keverjük össze a masszát.
A muffinformát béleljük ki papírral vagy szilikonformákkal, kanalazzuk bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét az édes morzsával.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hideg vajhoz adjuk hozzá a kristálycukrot és a lisztet, majd az ujjbegyünkkel nagyjából morzsoljuk össze.
Ezután az édes morzsával szórjuk meg a formában lévő tészta tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25–30 perc alatt szép pirosra. Én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Az elkészült muffin tésztája a szőlőszemekkel finom és szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.