Írd be, mit keresel:

Őszi muffin szőlővel és ropogós morzsával – gyors desszert

A muffin a legegyszerűbben megsüthető sütemény, és elronthatatlan, ha van egy jó alapreceptünk, így kezdő háziasszonyok, de még a konyhában sertepertélő gyerekek is bátran hozzáfoghatnak, mert biztos vele a siker.

Cookta - 2023.10.19.
Őszi muffin szőlővel és ropogós morzsával – gyors desszert

A muffin tésztáját ízlés szerint gyümölccsel még finomabbá tehetjük, így én most mézédes szőlőt kevertem hozzá. A szőlőszemeket előzőleg félbevágtam, majd kimagoztam, mert nem szerettem volna, hogy evés közben zavaró legyen, de ízlés szerint maggal együtt is belekeverhetjük, de más gyümölccsel – darabolt almával és körtével – is kipróbálható, mert nagyon finom.

Forrás: Kard Éva

Sütés előtt a nyers tésztát egy kis ráadásként édes morzsával bőven megszórtam, mely sütés után egy finom, ropogós réteget képezett a muffin tetején. Így együtt annyira finom – csak ajánlani tudom!

Szőlős muffin ropogós-édes morzsával

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 1,5 dl tejszín (20%-os)
  • csipet só
  • 1 nagy fürt szőlő

Elkészítés: A szőlőfürtöt szemezzük le, alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe a szemeket, és óvatosan távolítsuk el a magokat. Érdemes nagyobb szemű szőlőt választani, és a kés hegyével egy gyors mozdulattal el tudjuk távolítani a magokat.

A liszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a darált diót, az őrölt fahéjat, és keverjük össze. A porcukorhoz adjuk hozzá a puha margarint, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a tejszínt, és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós keveréket, fakanállal keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a kimagozott szőlőt, és óvatosan, hogy ne törjön, keverjük össze a masszát.

A muffinformát béleljük ki papírral vagy szilikonformákkal, kanalazzuk bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét az édes morzsával.

Forrás: Kard Éva

Édes morzsa

Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 púpozott evőkanál liszt

Elkészítés: A hideg vajhoz adjuk hozzá a kristálycukrot és a lisztet, majd az ujjbegyünkkel nagyjából morzsoljuk össze.

Ezután az édes morzsával szórjuk meg a formában lévő tészta tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25–30 perc alatt szép pirosra. Én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Az elkészült muffin tésztája a szőlőszemekkel finom és szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.