Írd be, mit keresel:

Te hogy alszol?

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy erre a kérdésre mindenki azt válaszolja, hogy jól. Hiszen felnőttként külön öröm, ha végre vízszintesbe kerülhetünk, és álomra hajthatjuk a fejünket. A bokros teendők, a nyomasztó felelősségek, a soha véget nem érő tennivalók listájától azonban aligha van menekvés. Kikapcsolni nehéz, pihentetően aludni még nehezebb - legalábbis erről számol be a legtöbb felnőtt.
Cookta - 2023.10.20.
Te hogy alszol?

A fentieken túl pedig még nem is számoltunk az olyan tényezőkkel, amelyek tovább nehezítik a pihentető és egészséges alvást. Sőt, nem csupán a felnőtteket, a gyermekeket és a kisbabákat ugyanúgy érintheti ez a problémakör. Mai cikkünkben ennek jártunk utána.

Amikor az otthonod nem hagy aludni…

Talán nem ismeretlen számodra a beteg ház szindróma, amelyet a WHO nevezett nevén az 1980-as években. Használja mindezt azokra az otthonokra, amelyeket mesterségesen, vegyi anyagok felhasználásával gyártott építőanyagokból építettek fel. Ezek ugyanis olyan mértékben párologtatnak ki vegyi anyagokat, amik rövid és hosszú távon is mérgezően hatnak a szervezetre. Kivéve, ha a BIOKAY vályogvakolatok természetes hőszigetelései mellett a vályogot, a nemesvakolatot, a vályogvakolatot és a természetes festékeit hívjuk segítségül.

Ezek ugyanis ideális lakóklímát biztosítanak: segítenek szabályozni a páratartalmat, megakadályozzák a penész kialakulását, valamint csökkentik a szállópor koncentrációját, illetve nem mellékesen nem párolog ki belőlük semmilyen szerves vegyület.

Mit tehetsz a pihentető alvásért?

Túl azon, hogy természetes építőanyagokat használsz, és megválogatod, hogy milyen használati tárgyakkal veszed körbe magad, még akad pár dolog, amit megtehetsz.

  • Sportolj rendszeresen, bizonyítottan jó hatással van az alvásra a testmozgás.
  • Lefekvés előtt néhány órával már ne egyél semmilyen nehéz ételt, ne fogyassz semmilyen alkohol- vagy koffeintartalmú italt, illetve lehetőleg ne dohányozz.
  • A hálószobában csend legyen, semmilyen elektronikai eszköz ne menjen, kellemes hőmérséklet legyen és sötét.
  • Lefekvés előtt egy-két órával már ne keress ingereket, ne telefonozz, inkább meditációval próbáld meg lecsendesíteni a gondolataidat.

Ez mindennek az alapja

Talán nem túlzás azt állítani, hogy mindennek az alapja a pihentető alvás. Ha nem alszol eleget, vagy rosszul alszol, akkor másnap reggel meglehetősen nagy hátrányból indulsz.

Persze egy-egy nap belefér, ám amikor tartóssá válik a probléma, akkor súlyos következményekkel kell számolni. Ilyen lehet többek között, hogy koncentrációs zavaraid lesznek, nem fogsz tudni megfelelően teljesíteni sem otthon, sem a munkában, sem az iskolában. Sőt, hosszú távon az egészséged rovására fog menni az álmatlanság vagy a nyugtalan alvás.

Éppen ezért, ha hasonló gondokkal küzdesz már most, akkor mindenképpen érdemes felülvizsgálni a szokásaidat amellett, hogy az otthonodat újrateremted a BIOKAY vályogvakolatok természetes építőanyagaival.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.