A birsalma talán az egyetlen gyümölcs, ami nyersen nem élvezetes, főzve vagy sütve viszont mennyei csemege. Sokan nem szeretik szöszökkel borított bőre és makacs, kemény húsa miatt, de egy kis munkát igazán megér az előkészítése, mert mesésen illatos és aromás finomságok készíthetők vele, mint például a birsalmás puffancs.
A birsalma az elmúlt években kissé kiment a divatból, pedig régen szinte kötelező volt minden ősszel birsalmasajtot főzni, népszerű volt kompótnak is, ami elsősorban ünnepi húsok kísérője volt savanyúság helyett, és mivel ezek csak nagy mennyiségben készíthetőek, a birs valahogy összekapcsolódott a macerássággal a fejekben. Pedig már 2-3 aranysárga, illatos gyümölcs is rengeteg lehetőséget rejt – egyik nagy kedvencünk a sült változat, a másik pedig ez a ropogós, édes-pikáns puffancs.
Nagyon egyszerű és gyors, tulajdonképpen egy sűrűbb palacsintatészta, ami némi cukorral, vaníliával és reszelt birsalmával gazdagítva sül isteni ropogós kis lepénykékké. Tökéletes őszi uzsonna, de egy tartalmasabb leves után másodikként is pazar mézzel meglocsolva vagy vaníliás porcukorral meghintve…
Hozzávalók:
Elkészítés: A birsalmát meghámozzuk, majd durva reszelőn lereszeljük a csumája körül, így nem kell bajlódnunk a vágással, pucolással. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejet és a vaníliát, kézi habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, a sütőport és egy csipet sót, simára dolgozzuk, végül belekeverjük a reszelt birsalmát.
Egy serpenyőben kb. 1,5 ujjnyi olajat forrósítunk, és evőkanállal beleszaggatjuk adagonként a tésztát, és oldalanként 3-4 perc alatt aranyszínűre megsütjük, majd szűrőkanállal kivéve alaposan lecsöpögtetjük, és konyha papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Melegen tálaljuk, kínálhatunk mellé mézet, juharszirupot, de vaníliás cukorral meghintve is nagyon finom.