Évek óta egyre népszerűbb nálunk is a halloween, ez az angolszász módra ünnepelt őszi–téli fordulópont, ami szorosan összekapcsolódik a halottak napjával. Vannak, akik nem kedvelik ezt az új trendet, szerintünk viszont kimondottan jó, hogy a feszültséget, fájdalmat, elmúlást oldja – feldolgozhatóbbá teszi, ha egy kis vidámságot és finomságot viszünk bele –, például egy szellemmé átalakított isteni és puha csokis muffinnal.
Ennél a desszertnél most a tálalás a lényeg, de szeretnénk azt is elmondani, hogy olyan finom és puha, könnyű a tésztája, hogy önmagában is tökéletes, a krémmel pedig maga a mennyország. Az, hogy könnyedén lehet belőle szellemsüti is, már csak hab a tortán, gyerekek és felnőttek is imádni fogják.
A szellemhez használhatunk vékonyra nyújtott marcipánt és fondant-t is, ma már mindkettő könnyen beszerezhető, a szemhez olvasztott csokit, csokipasztillát, de akár hosszúkás mazsolaszemeket, tökmagot, kávébabot is. Érdemes játszani, az alapsütemény mindenképpen isteni!
Hozzávalók:
A muffinhoz:
A krémhez:
A díszítéshez:
Elkészítés: A krémhez a tejszínt felforrósítjuk, az összetördelt csokira öntjük, simára keverjük, majd a mascarponét is hozzáadjuk, elkeverjük, a hűtőbe tesszük.
A muffinokhoz a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot egy tálba kimérjük, összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tejet és az olajat, elektromos robotgéppel összekeverjük, majd a meleg – forró – vizet is hozzáadjuk, és még 2 percig habosítjuk, keverjük. A masszát papírkapszlikkal bélelt 12 muffinformába elosztjuk, és 170 fokos sütőben 15–17 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
A lehűlt csokikrémet elektromos habverővel kihabosítjuk, habzsákba tesszük, és a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk, lehetőleg spirálosan, csigaalakban.
A fondant vagy marcipán masszát kézzel átgyúrjuk, hogy kicsit felmelegedjen és jól formázható legyen, majd porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk, 10 centis köröket szúrunk ki belőle, ízlés szerint még kicsit tovább nyújthatjuk.
A mályvacukrok lesznek a fejek, ezekbe fogpiszkálót szúrunk, majd a muffinokba bökjük, a tetejükre 1-1 marcipán vagy fondant körlapot terítünk, szellemformára elrendezzük. Kevés olvasztott csokival szemet rajzolunk nekik, de mazsolaszemekkel vagy csokicsipsszel, kávébabbal is szemet varázsolhatunk a szellemes muffinoknak.