A sült zabkása egyszerűen imádnivaló, olyan, mint egy süti, mégis egészséges, nagyon egyszerűen elkészíthető, az alaprecept pedig úgy variálható, ahogy éppen kedvünk tartja. Reggelinek, uzsonnának is tökéletes, és könnyen magunkkal vihetjük munkába, iskolába, piknikre vagy akár kirándulásra.
Zseniálisan egyszerű, nagyon finom, puha és illatos, és gyakorlatilag bármivel megbolondítható a muffinformában sült zabkása. Az alaprecept gluténmentes, de könnyen laktózmentessé is tehetjük növényi tejjel, sőt vegánná is, ha a tojás helyett lenmag-tojást használunk.
Bögrés recept, így tényleg szuperegyszerűen kimérhető hozzá minden, és az is jó, hogy a „tésztába” is tehetünk ízesítőket, de akár a tetejét is megpakolhatjuk ezzel-azzal, és ha muffinnak sütjük, egyszerre készülhet több változat is. A muffinok 3-4 napig frissek maradnak, de le is fagyaszthatjuk, hogy bármikor legyen egészséges reggelink, uzsonnánk vagy nasink, és érdemes kipróbálni mogyoróval, mandulával, kókusszal, csokidarabokkal, aprított aszalt gyümölcsökkel gazdagítva, fahéjjal, gyömbérrel, kakaóporral felturbózva – ez egy alaprecept, ami bátran variálható!
Hozzávalók:
Elkészítés: A banánt egy késes robotgépbe vagy turmixba tördeljük, hozzáadjuk a tojást, a tejet, a sütőport és a mézet vagy juharszirupot, valamint a vaníliát, és simára összeturmixoljuk. A zabpelyhet egy keverőtálba tesszük, és hozzáöntjük a nedves keveréket, és egy spatulával összekeverjük. Félretesszük 10 percre, közben egy muffinformát papírkapszlikkal kibélelünk vagy kókuszzsírral vagy vajjal kikenünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát egy fagyiskanállal elosztjuk a muffinformákra, és betoljuk a sütőbe – 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, de hidegen is finom – tejjel teával, kakaóval, tejeskávéval vagy egy turmix-szal is tökéletes.