Írd be, mit keresel:

Birsalmás morzsasüti – csupa gyümölcs desszert illatosan

Az egyik legjobb dolog, ami az illatos birsalmával történhet, ha sütőben megsütjük. Önmagában is nagyon finom, de sós sültek mellé is tökéletes, ha pedig egy kis édes morzsával megszórjuk, mennyei őszi-téli crumble lesz belőle.

Cookta - 2023.10.29.
Birsalmás morzsasüti – csupa gyümölcs desszert illatosan

A crumble, az angolok kedvenc gyümölcsös morzsapitéje leggyakrabban almával készül, de persze számtalan gyümölcsös verziója is létezik, akár több fajta gyümölcs kombinációjából. Mivel a birs annyira illatos és különleges aromás, érdemes ebből is elkészíteni. Nagyon egyszerű, a gyümölcsöt meghámozni sem kell, ami a legnagyobb kihívás szokott lenni ezzel a kemény húsú gyümölccsel.

A klasszikus crumble esetében a morzsa csupán vaj, cukor és liszt keveréke, gazdagítható fűszerekkel, darált mandulával, dióval vagy mogyoróval is, akár fűszeres kekszmorzsával is, és a birsalma ízesítésével is érdemes játszani.

Birsalmás crumble

Hozzávalók:

  • 3 szép birsalma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 szem kardamom
  • 1 evőkanál vaj

A morzsához:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál darált mandula

Elkészítés: A birsalmákról a szőröket egy ruhával, szivaccsal vagy kefével ledörzsöljük, majd a gyümölcsöket megmossuk, félevágjuk, kimagozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy tálba tesszük, meghintjük a kétféle cukorral és a fűszerekkel, meglocsoljuk a mézzel, és alaposan összeforgatjuk.

Egy sütőformát vagy fémnyelű serpenyőt bőségesen kivajazunk 1 evőkanál vajjal, majd a birsalmákat az edényben elrendezzük.

A morzsához a vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a mandulát, és ujjbeggyel összemorzsoljuk, majd a birsalmára szórjuk.

Alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve visszatoljuk, és szép aranyszínűre pirítjuk a morzsát, közben a leve is sziruposra besűrűsödik.

Langyosan a legfinomabb, kínálhatunk mellé egy kis vaníliafagyit vagy tejszínhabot is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.