Az egyik legjobb dolog, ami az illatos birsalmával történhet, ha sütőben megsütjük. Önmagában is nagyon finom, de sós sültek mellé is tökéletes, ha pedig egy kis édes morzsával megszórjuk, mennyei őszi-téli crumble lesz belőle.
A crumble, az angolok kedvenc gyümölcsös morzsapitéje leggyakrabban almával készül, de persze számtalan gyümölcsös verziója is létezik, akár több fajta gyümölcs kombinációjából. Mivel a birs annyira illatos és különleges aromás, érdemes ebből is elkészíteni. Nagyon egyszerű, a gyümölcsöt meghámozni sem kell, ami a legnagyobb kihívás szokott lenni ezzel a kemény húsú gyümölccsel.
A klasszikus crumble esetében a morzsa csupán vaj, cukor és liszt keveréke, gazdagítható fűszerekkel, darált mandulával, dióval vagy mogyoróval is, akár fűszeres kekszmorzsával is, és a birsalma ízesítésével is érdemes játszani.
Hozzávalók:
A morzsához:
Elkészítés: A birsalmákról a szőröket egy ruhával, szivaccsal vagy kefével ledörzsöljük, majd a gyümölcsöket megmossuk, félevágjuk, kimagozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy tálba tesszük, meghintjük a kétféle cukorral és a fűszerekkel, meglocsoljuk a mézzel, és alaposan összeforgatjuk.
Egy sütőformát vagy fémnyelű serpenyőt bőségesen kivajazunk 1 evőkanál vajjal, majd a birsalmákat az edényben elrendezzük.
A morzsához a vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a mandulát, és ujjbeggyel összemorzsoljuk, majd a birsalmára szórjuk.
Alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve visszatoljuk, és szép aranyszínűre pirítjuk a morzsát, közben a leve is sziruposra besűrűsödik.
Langyosan a legfinomabb, kínálhatunk mellé egy kis vaníliafagyit vagy tejszínhabot is.