A kalács mindig ünnepi, meghitt, házias hangulatot varázsol, és ha igazán foszlós és könnyű, akkor kevés péksütemény veheti fel vele a versenyt. Ez a puha és könnyű tésztájú vajas kelt kalács ráadásul mézzel és narancshéjjal gazdagított, már a sütés közben mennyei illat tölti be a lakást...
A kalács elkészítése nem bonyolult, viszont időigényes. Akkor lesz igazán könnyű a kelt tészta, ha hagyjuk elég ideig és több részletben pihenni, kelni, és akkor lesz jó foszlós, ha alaposan kidogozzuk, mind a dagasztásnál, mind a nyújtásnál-fonásnál, az idő és a módszer is részletesen a receptben. 🙂 Ez a puha és illatos kalács a pepecselést mindenképpen megéri – egyrészt jó kikapcsolódás, feltöltődés, akár közös program is lehet a készítése egy ráérős hétvégi napon, másrészt olyan finom a végeredmény, hogy csak áldani fogjátok magatokat a választásért.
A tészta ízesítéséhez használt narancshéj akár citrom reszelt héjára is cserélhető, beledolgozhatunk a tésztába egy kis mazsolát vagy darált mákot, ízesíthetjük fahéjjal vagy őrölt kardamommagokkal – az alaptészta tökéletes, a variációk már a ti kreativitásotokra van bízva!
Hozzávalók:
1,5 dl langyos víz
50 dkg liszt
2 csomag szárított élesztő (15 g)
1 evőkanál cukor
csipet só
1 narancs reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás
10 dkg méz
5 dkg olvasztott + 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 tojásfehérje a lekenéshez
szeletelt mandula a tetejére
Elkészítés: Az elektromos robotgép keverőtáljába öntjük a langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, összekeverjük. Ráöntjük a lisztet, és félretesszük 15 percre.
Ezután hozzáreszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojásokat, a mézest és 5 dkg olvasztott vajat, és dagasztófejjel először lassan, majd ha kicsit összeállt, akkor gyorsabb fokozaton 10 percig kidolgoztatjuk a tésztát. Közben a vajat kockára vágjuk, majd ezt is a tésztához adjuk, és tovább dagasztjuk, amíg az összes vajat felveszi, és ruganyos, selymes tésztát kapunk. Olvasztott vajjal kikent tálba tesszük a gombóccá formált tésztát, és legalább 1 órát kelesztjük langyos helyen.
Tiszta munkafelületre öntjük a megkelt tésztát, és hosszú kígyóvá sodorjuk, félbehajtjuk, majd megint kisodorjuk, és ezt még 4x megismételjük. 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként kisodorjuk, a végeiket összefogjuk, és a szálakat összefonjuk. Félbevághatjuk, ha túl hosszú, így két kisebb kalácsot kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a szeletelt mandulával, és 20 percet pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A szépséges fonatokat betoljuk a sütőbe, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Szeletelve tálaljuk, vajjal, dzsemmel, egy pohár tejjel vagy tejeskávéval maga a tökély!