A salátákról szerencsére egyre többen tudjuk, hogy egészséges, és akkor jó nekünk, ha minél gyakrabban és többféle formában fogyasztjuk, de sokaknak fejtörést okoz, hogyan lehet laktatóvá, ízletessé és változatossá tenni, napi szinten rutinszerűen beillesztenünk az étrendünkbe. Nagyon egyszerűen - mutatunk is egy gyors és frappáns brokkolis salátát, amit mindenki saját ízlésére szabhat.
Kiadós, laktató, gyors és szuperegyszerű saláta készülhet brokkolival, ami köretként, diétás főfogásként vagy vegetáriánusoknak egy kis gabonával kiegészítve is tökéletes. 15 perc alatt kész, frissen, másnaposan és harmadnap is finom. 😉
A saláta sokaknak elsőre nyers zöldségekből készül, de főtt alapanyag is lehet alapja, főleg ősszel és télen, amikor megjelennek a szon zöldségei, a káposztafélék. Itt brokkoli a főszerepló, ami pár perc alatt elkészül, roppanósra főzve nagyon finom, ilyenkor jó áron beszerezhető, laktató és tele van antioxidánssal. Nálunk most kis lilahagymával, paradicsommal és krémfehér sajttal – ez a feta hazai változata – készült, de dúsítható főtt krumplival, friss bébi spenóttal, bármilyen más zöldséggel, fehérjeturbózás céljából keményre főzött tojással, maradék csirkemellel vagy csíkokra vágott sonkával is…
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy edényben vizet teszünk fel forrni, közben a brokkoli rózsáit levágjuk, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágjuk – a tönkrészt félretesszük, tökéletes krémleveshez, a fás részeket levágva. Ha forr a víz, sózzuk, és a brokkolirózsákat beletesszük, és kb. 5-6 perc alatt roppanósra főzzük.
Közben a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a paradicsomot vékony cikkekre vagy kockákra vágjuk ízlés szerint. Az öntethez a mustárt egy kis tálkába tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívaolajat és a balzsamecetet, elkeverjük, majd 1-2 evőkanál vízzel lazítjuk, homogén öntetté keverjük.
A brokkolit leszűrjük, tálba tesszük, hozzáadjuk a paradicsomot és a lilahagymát, rámorzsoljuk a fetát, meglocsoljuk a mustáros öntettel, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk köretként húsok mellé, magában diétás fogásként, de párolt rizzsel, bulgurral, quinoával vegetáriánus főételként is tökéletes.