A sütőtökös piték időszakát éljük, ám ha valakinek nincs kedve vagy türelme a tésztával pepecselni, mégis készítene valamilyen sütőtökös sütit egyszerűen és gyorsan, az most megtalálta az egyik legfinomabb desszertet, a sütőtökfelfújtat. Pillekönnyű, illatos, fűszeres, lisztmentes, és szigorúan véve 4 alapanyag szükséges hozzá.
A szuflé a hiedelmekkel ellentétben az egyik legegyszerűbb desszert, pár hozzávalóból és gyorsan összeállítható. A könnyed, levegős textúráját a tojásnak köszönheti, és igaz, hogy összeesik kissé a hűlés során, de ez teljesen természetes folyamat. Ebbe a sütőtökös változatba az édes sült tökön kívül csak tojás, sűrített tej és némi étkezési keményítő szükséges, illetve persze némi fűszer, gluténmentes étrendbe is beilleszthető, és nagyon kellemes, bársonyos finomság.
Fűszerként most őrölt fahéj és szegfűszeg ízesíti a könnyű, napsárga sütőtökös szuflét, de ízlés szerint variálhatjuk gyömbérrel, őrölt kardamommal, vaníliával vagy akár mézeskalács-fűszerkeverékkel, de akár forgatható a tésztamasszába egy kevés mazsola vagy darabolt dió, mandula is…
Hozzávalók:
Elkészítés: A sült, hideg sütőtököt késes robotgépben pürésítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük elektromos robotgéppel. A sárgákat a tökhöz adjuk a fűszerekkel és a sűrített tejjel együtt, habverővel simára keverjük, majd a keményítőt is hozzáadjuk, elkeverjük. A masszát 2-3 evőkanálnyi tojáshabbal fellazítjuk, majd 2-3 részletben az összes habot beleforgatjuk.
Vajjal kikent szufléformákba osztjuk a sütőtökös keveréket, tepsibe tesszük, ujjnyi vízzel feltöltjük a tepsit, 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett – a formák méretétől függően – 20-25 perc alatt megsütjük.
Melegen vagy langyosan tálaljuk, kínálhatunk mellé csokiöntetet vagy vaníliafagyit.