Írd be, mit keresel:

Hűtős kelt kalács, ami mindig sikerül

Ennek a gyönyörű kelt vajas kalácsnak két különlegessége van: ez egyik, hogy lassan, hűtőben kel a tészta, a másik pedig, hogy egy 7 éves kislány dagasztotta és fonta, élete első kalácsaként. Szépséges lett, ugye? És ez is bizonyítja, hogy nem kell félni a kelt tésztától, elsőre is sikerülhet!

Cookta - 2023.11.02.
Hűtős kelt kalács, ami mindig sikerül

Könnyű, foszlós tésztájú, egyszerre édes-sós kalács, aminek titka a hosszú pihentetés hűvös helyen, így az élesztő lassan, de tartósan dolgozik, nem kel túl, így nem is esik össze. A liszt mennyiségéhez képest nem is kerül bele túl sok élesztő, így nem lesz száraz, morzsálós a tészta – minél több élesztő van benne, annál könnyebben kiszárad, morzsálódik majd.

Ha a tésztát este bedagasztjuk, reggel már csak formázni és sütni kell, így ideális családi, hétvégi reggelinek egy kis vajjal, dzsemmel. A készítésébe pedig bevonhatjuk a gyerekeket is, közös programnak, készségfejlesztésnek sem utolsó a kalácskészítés, arról nem is beszélve, mekkora sikerélményt jelent egy ilyen gyönyörűség. Ezt a szép fonatot például a dagasztástól a fonásig egy 7 éves kislány készítette – némi szülői útmutatással és segítséggel, de egyedül!

Hűtős kelt kalács

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg lágy vaj
  • 5 dl langyos tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, és 10 percet pihentetük.

Közben a lisztet tálba tesszük, hozzákeverjük a sót, a közepébe mélyedés formázunk, kis darabokban hozzáadjuk a vajat, majd az élesztős tejet. Elektromos robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk a tésztát, és legalább 10 percet dagasztjuk. Rugalmas, levegős tésztát kell kapnunk. Gombóccá formázzuk, tálba tesszük, frissen tartó fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap a tésztát kicsit átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, egyenlő hosszú rudakká sodorjuk úgy, hogy középen kissé vastagabbak legyenek. X alakban egymásra helyezzük, majd visszahajtjuk, és az immár 4 szálat összefontjuk, a végét összenyomkodjuk, és a fonat alá visszahajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 15 percet kelni hagyjuk, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A kalácsot lekenjük egy felvert tojással, majd betoljuk a sütő alsóbb részébe.

Mérsékeljük a hőt 180 fokra, és légkeverés mellett 50–60 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.