Ennek a gyönyörű kelt vajas kalácsnak két különlegessége van: ez egyik, hogy lassan, hűtőben kel a tészta, a másik pedig, hogy egy 7 éves kislány dagasztotta és fonta, élete első kalácsaként. Szépséges lett, ugye? És ez is bizonyítja, hogy nem kell félni a kelt tésztától, elsőre is sikerülhet!
Könnyű, foszlós tésztájú, egyszerre édes-sós kalács, aminek titka a hosszú pihentetés hűvös helyen, így az élesztő lassan, de tartósan dolgozik, nem kel túl, így nem is esik össze. A liszt mennyiségéhez képest nem is kerül bele túl sok élesztő, így nem lesz száraz, morzsálós a tészta – minél több élesztő van benne, annál könnyebben kiszárad, morzsálódik majd.
Ha a tésztát este bedagasztjuk, reggel már csak formázni és sütni kell, így ideális családi, hétvégi reggelinek egy kis vajjal, dzsemmel. A készítésébe pedig bevonhatjuk a gyerekeket is, közös programnak, készségfejlesztésnek sem utolsó a kalácskészítés, arról nem is beszélve, mekkora sikerélményt jelent egy ilyen gyönyörűség. Ezt a szép fonatot például a dagasztástól a fonásig egy 7 éves kislány készítette – némi szülői útmutatással és segítséggel, de egyedül!
Hozzávalók:
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, és 10 percet pihentetük.
Közben a lisztet tálba tesszük, hozzákeverjük a sót, a közepébe mélyedés formázunk, kis darabokban hozzáadjuk a vajat, majd az élesztős tejet. Elektromos robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk a tésztát, és legalább 10 percet dagasztjuk. Rugalmas, levegős tésztát kell kapnunk. Gombóccá formázzuk, tálba tesszük, frissen tartó fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap a tésztát kicsit átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, egyenlő hosszú rudakká sodorjuk úgy, hogy középen kissé vastagabbak legyenek. X alakban egymásra helyezzük, majd visszahajtjuk, és az immár 4 szálat összefontjuk, a végét összenyomkodjuk, és a fonat alá visszahajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 15 percet kelni hagyjuk, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kalácsot lekenjük egy felvert tojással, majd betoljuk a sütő alsóbb részébe.
Mérsékeljük a hőt 180 fokra, és légkeverés mellett 50–60 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.