Vannak olyan desszertek, amelyek valamiért ikonikussá válnak, és megpróbáljuk őket otthon reprodukálni. Számtalan csokis édesség – raffaello, snickers, bounty, kinder és társai – mellett tagadhatatlanul ide tartozik a Meki forró és ropogós almás táskája. A jó hír, hogy simán elkészíthető, ráadásul nem is nagy kihívás!
Alma, néhány fűszer, egy kis vaj és készen kapható leveles tészta kell csupán hozzá, no meg egy nagy adag olaj, amiben kisüthetjük a párolt, fűszerekkel gazdagított párnákat. Kevésbé ropogós, de sokkal egészségesebb viszont, ha sütőben sütjük, ízeiben pedig ugyanaz, ha a „titkos” fűszert bevetjük, mert ez adja ennek a legendássá vált forró almás pitének a lényegét. Maga a királyság!
A „titok” az almához szinte kötelező fahéj és vanília mellett az édességekhez nem annyira párosított szerecsendió, ami frissen őrölve a legaromásabb. A három fűszer ízkombinációja tényleg mesés az édes és krémes almával!
Aki tényleg a tökéletes mekis hasonmást szeretné elkészíteni, az a töltött táskákat bő és forró olajban süsse ki, mi maradtunk a sütős, olajmentes, egészségesebb és egyszerűbb változatnál, ami langyosan és hidegen is nagyon finom.
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, a cikkeket vékonyan felszeleteljük. Egy kisebb lábasba tesszük a vajat és a cukrot, hozzáadjuk az előkészített almát, és lassú tűzön párolni kezdjük. 1 kanálnyi vizet adunk hozzá, hogy könnyebben párolódjon, ha elpárolgott, még egy kanálnyit teszünk hozzá, amíg kezdenek áttetszővé válni az almadarabok. Hozzáadjuk a fahéjat és a szerecsendiót is, majd meghintjük a vaníliás pudingporral, összeforgatjuk. Hagyjuk, hogy 1-2 perc alatt besűrűsödjön, majd levesszük a tűzről.
A leveles tésztát kiterítjük, téglalapokra vágjuk. Mindegyikre 1-1 bő kanál fűszeres almát teszünk. A tésztaszéleket lekenjük egy kis vízzel, hogy jobban tapadjon, majd a tésztákat összehajtjuk, először ujjbeggyel, majd egy villával lenyomkodjuk.
Ha olajban sütjük: egy edényben bő olajat melegítünk, amikor már jó meleg, beletesszük a tésztatáskákat, és sütés közben egyszer megforgatva 2-3 perc alatt megsütjük. Szűrőkanállal kiemelve jól lecsöpögtetjük, majd papírtörlőre szedjük.
Ha sütőben sütjük: sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk a táskákat, és 180 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett kb. 20–25 perc alatt megsütjük.